Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR: Temperam consumul sau incurajam productia?

Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR: Temperam consumul sau incurajam productia?

"Creditul de consum detine in prezent in tara noastra o pondere de 74,5%, iar cel ipotecar/imobiliar doar 25,5% din volumul total de credite, fata de tarile din zona euro, unde creditul de consum are o pondere mult mai mica, de respectiv 13,4%, cota creditului ipotecar/imobiliar fiind cea esentiala (68,9%)", a afirmat Florin Georgescu (foto), prim-viceguvernator al BNR, cu ocazia Forumului Financiar Sud-Est European.

Domnia sa a tinut sa precizeze ca piata de retail poate fi considerata in general un motor al cresterii economice, dar depinde incotro se orienteaza creditul acordat populatiei. "Daca se indreapta catre creditul imobiliar, acest factor antreneaza cresterea economiei nationale, dar daca ponderea principala e detinuta de creditul de consum pentru nevoi personale sau bunuri de folosinta indelungata fabricate mai mult afara, atunci reprezinta un motor al economiei tarilor in care se produc bunurile respective."

Cresterea din ultimele luni a veniturilor la buget datorate incasarii TVA trebuie corelata cu evolutia similara a incasarilor din taxe vamale, ceea ce inseamna ca importul a fost cel care a alimentat consumul intern, ducand la degradarea soldului comercial si a soldului contului curent al balantei de plati.

Reprezentantii mediului de afaceri au tinut sa sublinieze ca ar fi de apreciat un set de masuri orientative unuia de masuri punitive pentru stimularea creditului de consum.

Cristina Tivers

Curentul

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1212 ori