100 000 de romani, la mana recuperatorilor de credite

Miercuri, 11 Noiembrie 2009, ora 13:08
1196 citiri
100 000 de romani, la mana recuperatorilor de credite

Peste 100 000 de romani au intrat pe lista neagra a recuperatorilor, pentru neplata creditelor de consum si de nevoi personale.

"Majoritatea creditelor pe care incercam sa le recuperam sunt de nevoi personale si de consum. Fata de 2008, numarul cazurilor a crescut cu 23%, ajungand la 100.000, iar ca va­loa­re s-a inregistrat o crestere de 78% fata de anul trecut", a declarat pentru Gandul Alexandra Rusen, coordonator al Departamentului de recuperare credite persoane fizice in cadrul Coface Romania

23 de milioane de euro de recuperat

Coface Romania, una dintre cele mai mari firme de colectare de debite, a ajuns la sfarsitului lui septembrie sa aiba un portofoliu de creante de 23 mi­lioane de euro pe care incearca sa le recupereze pentru banci. Desi situatia este alarmanta, bancherii prefera sa renegocieze creditele neperformante decat sa prescrie ipotecile, masura care le-ar aduce pierderi in conditiile imobiliare actuale.

Ponderea creditelor trecute la pierdere s-a dublat

Creditele clasificate drept pierdere reprezentau dupa primele noua luni 8,5% din totalul imprumuturilor, comparativ cu 3,6% in septembrie 2008, conform declaratiilor prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu.

#banci, #consum, #credite, #neperformante, #nevoie, #personale, #recuperatori , #stiri Florin Georgescu