Georgescu, BNR: Romania trebuie sa intareasca legislatia comerciala, fiscala si contabila

Duminica, 29 Septembrie 2013, ora 10:38
1778 citiri
Georgescu, BNR: Romania trebuie sa intareasca legislatia comerciala, fiscala si contabila

Romania trebuie sa intareasca legislatia comerciala, fiscala si contabila pentru a reduce evaziunea fiscala, in timp ce guvernanta economica urmareste sa limiteze fluctuatiile ciclului, potrivit prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu.

"Trebuie sa intarim legislatia comerciala, fiscala si contabila pentru a reduce substantial volumul foarte mare raportat la potentialul Romaniei, al evaziunii fiscale si al economiei formale.

Masura aceasta se incadreaza intr-o miscare mai generala pentru utilizarea pe plan intern a resurselor fiecarui stat si amintim efortul global lansat de tarile G20 pentru transparentizarea sectorului bancar si desfiintarea paradisurilor fiscale.

Astfel, banii care fug din statele nationale spre aceste paradisuri vor fi utilizati ca resurse proprii in statul de origine, vor crea locuri de munca, vor constitui resurse bugetare pentru dezvoltarea infrastructurii publice", a declarat sambata Georgescu, la Bucharest Forum.

In ceea ce priveste combinatia politicii monetare cu cea macroprudentiala, el a aratat ca guvernanta economica a statului este intarita printr-o serie de mecanisme, de instrumente de decizie care doresc sa limiteze fluctuatiile ciclului, pentru a nu inregistra "caderi" de la o crestere economica de 7% la o recesiune de 4%.

"Mai bine cresti cu 4% in perioada de boom si eviti declinul peste trei-patru ani cand ciclul economic are alta turnura. Astazi se vede cu pregnanta ca asigurarea convergentei nominale si reale a economiilor si asigurarea stabilitatii preturilor nu pot fi realizate fara stabilitatea financiara", spune Georgescu.

Oficialul BNR a precizat ca exista o schimbare de paradigma a politicii prudentiale de la obiectivul asigurarii rezilientei sistemului in conditii de soc exogen la diminuarea amplitudinii ciclurilor de risc financiar.

"Daca pana acum era preponderenta stabilitatea pretului si inflatia joasa, aceasta stabilitate a preturilor, chiar si pe pietele internationale puternice, n-a impiedicat venirea crizei, deci s-a produs criza financiara pe stabilitatea preturilor, care a creat instabilitate grava a sistemului financiar.

De aceea, stabilitatea financiara si a preturilor sunt tratate cu aceeasi atentie si asistam la modificarea politicii prudentiale (...) de la a face un sistem rezistent la socuri externe la crearea unui sistem de buffere financiare cand bancile si alte institutii financiare au probleme de natura financiara si a stabilitatii", a explicat prim-viceguvernatorul BNR.

El a reluat ideea ca sunt necesare noi reglementari in solutionarea problemelor bancilor cu situatiile financiare precare, astfel incat sa se asigure iesirea ordonata a bancilor din sistem. Daca pana in prezent, acestea au fost sprijinite de stat, pe seama contribuabililor, cadrul de reglementare european va schimba orientarea catre creditorii bancilor.

"Trecem de la metoda bail-out la bail-in, devine un nou mod de a trata bancile cu probleme, de la too big to fail la too big to save", a mai spus Georgescu.

#Florin Georgescu BNR, #legislatia comerciala Romania, #masuri evaziune fiscala , #Prim-viceguvernator BNR