Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Vanzarile de laptopuri s-au triplat

Vanzarile de laptopuri s-au triplat
Vanzarile de laptopuri in Romania s-au triplat in prima jumatate a acestui an, conform datelor furnizate de lantul de retail tehnologic Flamingo International. Astfel, in primele sase luni ale lui 2008, piata locala de computere portabile s-a ridicat la 260 de milioane de lei, echivalentul a 120.000 de unitati vandute. si pentru a doua parte a anului reprezentantii Flamingo se asteapta la mentinerea acestui ritm de crestere.

„Pe segmentul PC-urilor s-a mentinut si in aceasta perioada trendul dezvoltat inca de anul trecut, caracterizat printr-un ritm al vanzarilor mai mare inregistrat de notebookuri fata de desktopuri. Vanzarile de notebookuri au cunoscut in aceasta perioada un avans valoric de aproximativ 35% comparativ cu sistemele desktop“, a declarat Jiri Rizek, CEO Flamingo International. Din totalul vanzarilor inregistrate de Grupul Flamingo International in primele sase luni ale lui 2008, laptopurile au contribuit cu aproximativ 10% la totalul vanzarilor, conform reprezentantilor companiei.  Desktopul pierde teren  Computerele portabile reprezinta circa 45% din numarul total de PC-uri livrate in prima jumatate a anului. „Momentul in care notebookurile vor deveni majoritare pe piata se apropie“, a declarat Diana Preda, Research Analist la IDC Romania, parte a companiei de cercetare in domeniul IT&C IDC Corp. „Pe anumite canale de distributie, cum ar fi dealerii traditionali si comenzile on-line, ponderea notebookurilor o depaseste deja pe cea a desktopurilor“, a adaugat ea. in ultimele trei luni, romanii au preferat brandul Dell. Acesta a inregistrat in al doilea trimestru al anului o cota de piata de 22,3%, echivalentul a 18.000 de unitati vandute. Pe jumatatea de an care s-a scurs, Dell a vandut in Romania circa 35.100 de laptopuri.  ULTIMA GENERAtIE 
Creste si segmentul „high-end“  Tot in prima jumatate a acestui an, romanii au cumparat circa 3.800 de laptopuri care incorporeaza o unitate optica Blu-ray. Discurile Bluray au in acest moment cea mai mare capacitate de stocare, 25GB, in comparatie cu un DVD, care poate stoca 4,7GB de date, si cu un CD - 700 MB.  Gratie capacitatii mari de stocare, aceste discuri sunt ideale pentru stocarea de continut video si audio de inalta definitie (HD). in Romania, primele laptopuri cu tehnologie Blu-ray au aparut la mijlocul anului trecut. Lider pe acest segment in Romania este compania Sony, cu brandul VAIO, care detine o cota de piata de 80%. 
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1217 ori