Ostahie, Altex: Companiile locale au noroc ca marile retele internationale nu sunt prezente inca in electro-retail

Joi, 13 August 2009, ora 12:40
1357 citiri
Ostahie, Altex: Companiile locale au noroc ca marile retele internationale nu sunt prezente inca in electro-retail

Prabusirea cererii cu 35-40% in acest an este doar primul hop pe care il au de trecut retailerii de electronice si electrocasnice, pentru ca intrarea lanturilor internationale de magazine este inevitabila dupa 2012, cand sectorul se va relansa, spune Dan Ostahie, proprietarul Altex, cel mai mare antreprenor de pe piata de profil.

"Scopul nostru nu este supravietuirea, ci sa ramanem lider de piata si sa ne pregatim pentru 2014, cand retelele internationale vor fi in plina expansiune in Romania. De ce sa supravietuiesti daca apoi mori din cauza competitiei ?", afirma Ostahie.

Piata estimata la 1,5 miliarde de euro la nivelul anului trecut este inca in mainile antreprenorilor locali si ale fondurilor de investitii, cei mai mari jucatori fiind Altex, Domo si Flamingo.

Alte segmente importante din comert, precum cel alimentar sau bricolajul, au fost deja vizate de companii internationale care s-au extins agresiv in Romania in ultimii ani, ceea ce a accentuat caderea unor retaileri locali in acest an.

"Criza ne da un ragaz"

"Criza mai da ragaz companiilor locale sa-si puna lucrurile la punct, pentru ca estimez ca nu vom vedea curand vreo retea internationala intrand in Romania. Dificultatile existente la nivelul pietei europene i-ar putea pune in situatia de a nu se putea extinde pe noi piete", mai afirma actionarul Altex.

El crede ca integrarea in Uniunea Europeana a fost unul din motivele pentru care electro-retailul s-a dezvoltat in ultimii ani, insa i-a prins pe multi antreprenori nepregatiti sa faca fata competitiei internationale.

Tinta Altex, retea care realizeaza vanzari medii de 3.000 de euro pe metru patrat, este sa se apropie in urmatorii cinci ani de performanta retailerilor europeni, care ajung chiar la vanzari de peste 7.000 de euro pe metru patrat, potrivit unui studiu citat de companie.

Chiar si fara competitie internationala, in ultimul an piata a fost zguduita de esecurile a doua retele locale, Cosmo si Ultra Pro Computers.

Niciun jucator mare nu va capitula

Ostahie spune ca este putin probabil ca cei doi competitori ai sai din top 3, Domo si Flamingo, sa capituleze in fata declinului pronuntat al pietei - care in S1 a ajuns la 50%, comparativ cu aceeasi perioada din 2008. El prognozeaza ca cele doua retele concurente isi vor consolida afacerile in acest an.

De partea cealalta, la inceputul lui 2009 Lorand Szarvadi, directorul lantului Domo, estima ca niciun retailer nu poate supravietui pe piata mai mult de jumatate de an in cazul unui declin al cererii de 50%. 

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#companii, # vanzari, # competitori, # retaileri , #stiri Flamingo