Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Insulele din Caraibe baga dolari in buzunarele europenilor

Insulele din Caraibe baga dolari in buzunarele europenilor
Daca esti francez, iti poti petrece vacanta in A"judetulA" Martinica. Marea Britanie si Olanda au si ele partea lor de palmieri si recife de corali. Grosul turistilor care viziteaza aceste insule e format insa de americani.
Franta, Olanda si Marea Britanie continua traditia de imperii coloniale cu o noua specie de colonii: coloniile de vacanta din Marea Caraibelor. Este vorba in primul rind de insule, dar si de partea continentala, unde francezii au un A"judetA" de peste mari: Guadelupa.

Caraibele sint strabatute de vapoarele croazierelor de lux, care fac turul insulelor din regiune. Americanii reprezinta majoritatea turistilor care vin in Caraibe si umplu astfel buzunarele europenilor. La mare cautare sint si nuntile organizate pe plaja, formalitatile pentru ceremonie fiind foarte simple. Cu sandalele intr-o mina, miresele spun A"daA" in fata unui pastor si a citorva apropiati.

Atractiile principale ale acestor insule sint plajele cu nisip fin, pe care poti intilni iguane curioase sau pasari flamingo, recife de corali unde se pot face scufundari si vegetatia luxurianta. Chiar daca exista miscari de independenta, cistigurile din turism constituie principala sursa de venit a localnicilor, care se bucura de un nivel mai ridicat de trai, datorita banilor cheltuiti in insule de europeni si americani.

Antilele olandeze si Aruba

Aceste insule tropicale din Caraibe sint ultima marturie a imperiului colonial olandez. 85% din populatie o reprezinta descendenti ai sclavilor africani adusi de olandezi. Antilele olandeze, formate din Bonaire si Curacao sint vestite pentru recifele de corali care ofera un mediu minunat pentru scufundari. Bonaire este declarata A"sanctuar marinA" datorita bogatiei faunei maritime. Insula mai este cunoscuta si pentru populatiile sale de flamingo.

In Aruba se inregistreaza unul dintre cele mai inalte standarde de viata din Caraibe, iar jumatate din venituri provin din turism.

Martinica si Guadelupa

Martinica si Guadelupa sint teritorii franceze de peste mari, colonizate in secolul al XVII-lea. Francezii i-au expulzat atunci pe indigeni si le-au interzis sa se mai intoarca in Martinica. In Guadelupa, francezii au exterminat populatia locala. In schimb, au adus sclavi africani, ai caror descendenti reprezinta 90% din populatia actuala. Martinica este cunoscuta ca locul de nastere al Josephinei, sotia Imparatului Napoleon. Insulele sint vizitate in croaziere, in special de turistii americani.

Guiana Franceza

Guiana Franceza este un teritoriu de peste mari situat pe coasta Americii de Sud. Guiana a fost folosita de francezi ca inchisoare, unde ii trimiteau pe detinutii cei mai periculosi. Conditiile inumane de detentie si povestile evadarilor aventuroase din zona au devenit cunoscute datorita cartii lui Henri Charriere, A"PapillonA".

Paradisuri fiscale

Insulele britanice din Marea Caraibelor sint renumite nu doar pentru plajele cu nisip alb si recifele de corali, ci si pentru regimul fiscal foarte permisiv. In Anguilla, spre exemplu, nu exista TVA sau impozit pe venit. Prin insulele Cayman, unul dintre cele mai faimoase paradisuri fiscale, opereaza peste 5.000 de fonduri de investitii, 400 de banci si zeci de mii de companii, informeaza BBC. Abia in 2002, Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD) a scos aceste insule de pe lista tarilor care nu coopereaza impotriva spalarii de bani.

Insule private pentru britanici

In arhipelagul insulelor Virgine britanice, cea mai renumita insula privata este Necker Island. Ea apartine patronului trustului Virgin Records, Sir Richard Branson. Insula poate fi inchiriata pentru petreceri private, nunti sau alte ceremonii. Sumele variaza intre 20.000 si 42.000 de dolari pe zi, in functie de numarul de persoane si distractiile alese.

Vulcanii francezi din Oceanul Indian

Franta are teritorii si in Oceanul Indian, cea mai importanta insula fiind Reunion, la est de Madagascar, o destinatie de vacanta preferata de francezi.

Vulcanul Piton de la Fournaise (2.611 m) din insula Reunion este inca activ. Ultima sa eruptie a avut loc anul trecut, in august.

Reunion are un relief spectaculos, in care alterneaza vulcanii cu ravenele, calderele, canioanele. Alt vulcan al sau, Piton des Neiges (3.070 m) ofera o vegetatie etajata, ce incepe cu palmierii si florile tropicale si ajunge pina la cea specific alpina. Flora este favorizata de solul vulcanic rosu, specific insulei. Populatia este un amestec pitoresc de francezi, africani, malgasi, chinezi, pakistanezi si indieni.

Polinezia franceza este un arhipelag la 6.000 de kilometri est de Australia. Cele mai cunoscute insule, Bora-Bora si Tahiti sint considerate si A"cele mai romantice insuleA" tropicale. Apa oceanului are tot anul intre 26 si 29 de grade Celsius. Plajele cu nisip alb alterneaza cu plajele cu nisip negru, de origine vulcanica. Cei care nu se ocupa cu sporturile acvatice pot sa leneveasca la A"spaA"-urile ce populeaza insulele (saloane de masaj, sauna, tratamente cosmetice).

Arhipelagul are cea mai mica rata de criminalitate din toate teritoriile franceze, asa incit il puteti vizita cu incredere. Anexate in secolul al XIX-lea de francezi, insulele polineziene au din 2004 statutul de A"tara de peste mariA" a Frantei.

Marea Britanie are insule mici

In Oceanul Indian, Marea Britanie si-a pastrat ca A"teritorii de peste mariA" doar sase atoluri in arhipelagul Chagos, ce cuprind 56 de insule. A"Teritoriul britanic din Oceanul IndianA" are doar o utilitate strategica, pe insula Diego Garcia fiind plasata o baza militara comuna anglo-americana. In Pacific, britanicii mai au doar insulele Pitcairn, un grup de cinci insule, dintre care doar una este locuita, cu doar 50 de persoane.

Cotidianul

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1191 ori