Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Flamingo vrea sa multumeasca pe toata lumea

Flamingo vrea sa multumeasca pe toata lumea

Compania de IT Flamingo International a stabilit pretul final pe care noii actionari il vor plati pentru titlurile companiei. Acesta este de 23.000 lei/actiune, mai mic decat pretul maxim posibil, de 24.000 lei/actiune. Toti cei care au subscris la un pret mai mare sau egal cu pretul final vor cumpara actiuni la 23.000 de lei, iar cei care au subscris la preturi mai mici vor fi scosi din calcul.

Numarul total de actiuni a fost majorat cu 15%, de la 17 milioane la 19.550.000, datorita cererii mai mari decat oferta. Din cele 63 milioane de titluri subscrise, mai bine de 45 milioane au fost la 24.000 lei.

Din acest motiv s-a hotarat ca numarul de titluri pe care va avea dreptul sa il cumpere fiecare dintre noii actionari sa fie mai mic decat numarul de actiuni subscrise. Potrivit unor surse din piata acesta se va limita la circa 37% din numarul de actiuni subscrise initial.

Asta inseamna ca un investitor care a decis sa achizitioneze 100.000 de actiuni, fie la 24.000 lei/actiunea, fie la 23.000 lei/actiunea, va primi doar 37% din ce a dorit sa cumpere, adica 37.000 de actiuni, la pretul de 23.000 lei/actiune.

Metoda a fost folosita si in cadrul altor oferte primare de actiuni la care a existat suprasubscriere, cel mai recent exemplu fiind cel al SSIF Broker Cluj. In acest fel se asigura o participare mai larga a investitorilor la oferta de actiuni si se creeaza, in ultima instanta, o piata mai lichida dupa listarea la Bursa, prevazuta a avea loc in iulie.

Mai multi actionari vor insemna si mai multe tranzactii dupa listarea Flamingo la Bursa.

O parte din investitorii mici ar putea fi neplacut impresionati de metoda de fixare a pretului din cauza numarului mic de actiuni pe care il vor primi si a greutatii cu care le vor putea valorifica la Bursa.

Pe piata Regular a BVB nu se pot tranzactiona decat pachete de 500 de actiuni, indiferent de pretul acestora. Asta inseamna ca un investitor trebuie sa fi subscris initial actiuni in valoare de circa 31 milioane lei (dublu fata de minimul din oferta) pentru a primi un pachet pe care sa il poata valorifica rapid pe piata de capital. Majoritatea investitorilor vor primi pachete de actiuni care nu vor putea fi tranzactionate in totalitate pe piata Regular, o parte dintre ele putand fi vandute doar pe piata Odd Lot, mai putin lichida.

Averea

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 825 ori