Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Businessul de sarbatori trece de 2 mld. Euro

Businessul de sarbatori trece de 2 mld. Euro
Businessul din perioada sarbatorilor de iarna depaseste doua miliarde euro, echivalentul vanzarilor din decembrie, estimat de companiile de retail organizat, electrocasnice, vanzari de telefoane mobile, turism, zboruri low-cost si curierat.Grosul vanzarilor este dat de marile lanturi de hipermarketuri si supermarketuri, care ar putea inregistra vanzari de 1,72 miliarde euro, cu o crestere de 50% (528 milioane de euro) peste media realizata intr-o luna obisnuita. Vanzarile dintr-o luna obisnuita reprezinta, in medie, aproximativ 8% din totalul vanzarilor anuale, adica aproximativ 1,188 miliarde euro.

"Pentru decembrie estimam vanzari mai mari cu aproximativ 50%. Cele mai insemnate cresteri se vor inregistra in dreptul produselor specifice sarbatorilor de iarna", a declarat directorul de marketing Carrefour Romania, Andreea Mihai. Retailul organizat din Romania inregistreaza anul acesta vanzari estimate la 13,2 miliarde euro, reprezentand aproximativ 33% din intreaga piata de bunuri de larg consum, estimata la 40 miliarde euro vanzari.

Retailerii de electrocasnice, electronice si produse IT&C au asteptari chiar si mai optimiste. In acest sector, ponderea vanzarilor din luna decembrie reprezinta aproximativ 20% din totalul vanzarilor anuale, evaluate la un miliard de euro pentru 2007.

"In ultimul trimestru sunt realizate circa 40% din vanzarile anuale, iar decembrie reprezinta varful de sezon, ponderea vanzarilor din aceasta luna in totalul anului fiind de 18 - 22%", a declarat Adrian Urda, COO Altex. Oficialii Flamingo estimeaza, de asemenea o pondere de 20% a vanzarilor lunii decembrie in totalul vanzarilor anuale.

Vinzarile de telefoane mobile vor ajunge la circa 300 de milioane de euro in decembrie. Pentru aceasta luna, eMag.ro anticipeaza o pondere de 15% din vanzarile anuale de telefoane mobile.

La Germanos, ultimul trimestru al anului inseamna vanzari de 40% din cuantumul anual, iar distribuitorul Samsung Hat Group Romania estimeaza pentru acest an vanzari de 48 milioane de euro, 30-40% din aceasta suma realizandu-se in ultimul trimestru. Compania Orange asteapta o crestere de 70% la vanzarile de telefoane mobile in decembrie, comparativ cu o luna obisnuita.

Companiile de curierat anticipeaza o crestere cu aproximativ 60% a vanzarilor in perioada sarbatorilor de iarna fata de luna septembrie. Aceste cresteri sunt sustinute si de romanii aflati la munca in strainatate, care trimit colete familiilor din tara in preajma sarbatorilor. Totusi, potrivit operatorilor din domeniu, cei mai importanti clienti vin din zona de business, spre exemplu agentii de publicitate si relatii publice sau banci. Cea mai mare concentrare de expedieri se inregistreaza in Bucuresti.

Cresterea de 60% reprezinta circa 10-12 milioane de euro vanzari, fara afacerile Postei Romane, dintr-o piata de 200 milioane de euro in acest an, potrivit reprezentantilor din domeniu.

Dragos Raducan, secretar general al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), estimeaza pentru sezonul de iarna incasari de 40 de milioane de euro pentru turismul romanesc, in crestere cu 20% fata de sezonul trecut.

"Pe turism extern sunt disponibile circa 18.000 de locuri, iar incasarile ar putea creste cu circa 30% fata de anul trecut", a declarat acesta.

Dragos Petrescu, proprietarul Trotter Prim, compania care detine lantul de restaurante City Grill, beraria Caru' cu bere si restaurantul cu specific italienesc Buongiorno, estimeaza o majorare cu 20% a incasarilor in perioada sarbatorilor de iarna fata de o luna normala.

"Pentru Caru' cu bere avem deja un grad de ocupare de 95% pentru luna decembrie, iar pentru doua restaurante City Grill avem o grad de ocupare de 70-80%. Asteptam sa ajungem la un grad de ocupare de 100%".

Reprezentantii InterContinental estimeaza pentru perioada sarbatorilor de iarna un grad de ocupare de circa 55%.

Potrivit analistilor din zona pietei aeriene low-cost, daca pana la finele acestui an se poate vorbi de o piata de 140 de milioane de euro, vanzarile inregistrate in perioada sarbatorilor de iarna acopera circa 10%, respectiv 14 milioane de euro.

Continuarea in <a href=http://standard.ro/articol_21023/businessul_de_sarbatori_trece_de_2_mld__euro.html target=_blank>standard.ro</a>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>
Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1209 ori