Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania obtine cel mai ieftin imprumut de pe piata externa din ultimii 23 de ani

Romania obtine cel mai ieftin imprumut de pe piata externa din ultimii 23 de ani


Romania a imprumutat 1,5 miliarde dolari pe piata internationala de capital, pe o perioada de 10 ani si jumatate, prin intermediul unei emisiuni de obligatiuni la o rata neta a dobanzii de 4,5% pe an.

Este cea mai mica dobanda obtinuta de Romania pe piata externa, din ultimii 23 de ani. Cererea Romaniei a fost de 5 ori suprasubscrisa, si anume cu 7,5 miliarde dolari.

"Imbunatatirea perceptiei Romaniei in randul pietei financiare internationale face ca acest imprumut sa fie cel mai ieftin contractat de pe piata externa de capital de dupa 1990, ceea ce reprezinta o apreciere pozitiva si corecta fata de eforturile depuse de Romania in scopul consolidarii fiscale, asigurarii unei cresteri economice sustenabile si cresterii atractivitatii Romaniei in randul investitorilor", se arata intr-un comunicat transmis vineri de Guvern.

In ianuarie 2012, Romania a contractat un imprumut pe 10 ani de 1,5 miliarde dolari de pe piata internationala de capital, la o rata neta a dobanzii de 6,875% pe an. Aceeasi emisiune a fost redeschisa in luna februarie 2012 pentru o suma de 750 milioane dolari la o rata neta a dobanzii de 6,45% pe an. A fost suprasubscriere de 4 ori (6 miliarde dolari in ianuarie si 3,2 miliarde dolari in februarie).

"Fata de emisiunea din 2012, pe aceeasi suma si aceeasi maturitate (durata), diferenta de dobanda de la 6,875% la 4,5%, putem spune ca la aceeasi suma timp de 10 ani Romania plateste o dobanda cu 356 milioane dolari mai mica", se mai spune in comunicat.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: NewsIn
Articol citit de 2365 ori