6 martie 1997 este ziua in care ROBOR 3M - indicele in functie de care se calculeaza multe dintre ratele la creditele in lei - a ajuns la nivelul urias de 226%.
Da, se intampla acum mai bine de 20 de ani, cand lucrurile stateau putin altfel. Insa iata ca acum ne panicam pentru ca ROBOR-ul a intrat pe o panta ascendenta si a ajuns aproape de 2%. Oare de ce?
Inainte de toate, sa recapitulam cateva notiuni.
Indicele se calculeaza zilnic de catre Banca Nationala (BNR) si reprezinta media aritmetica a cotatiilor practicate de bancile din Romania. Cu alte cuvinte, ROBOR reprezinta dobanda medie cu care se imprumuta bancile intre ele, la diferite termene (1 zi, 3 luni, 6 luni, 12 luni).
De interes este, in special, cel la 3 luni (ROBOR 3M). Dobanzile variabile la creditele in lei se formeaza in mare parte luand in calcul acest indicator (ROBOR 3M), la care se adauga o marja fixa de 2 puncte procentuale la creditele luate prin programul Prima Casa, intre 2 si 5 puncte procentuale la unele credite ipotecare si intre 5% si 14% la cele de nevoi personale fara garantii.
Marja fixa e stabilita de fiecare banca si ramane neschimbata pe toata perioada contractului de credit. Astfel, ROBOR este componenta care variaza. Deci daca acest indice creste, atunci creste si rata. Si invers.
Chiar daca ROBOR se calculeaza in fiecare zi, bancile actualizeaza de obicei acest indice trimestrial. Astfel, la calcularea dobanzii se ia in considerare indicele de referinta ROBOR 3M in vigoare in ultima zi a trimestrului anterior.
Actualizarile dobanzii, care se fac o data la 3 luni, sunt in functie de indicele de referinta aflat in vigoare in ultima zi a trimestrului anterior si se aplica incepand cu prima zi a noului trimestru.
Asta inseamna ca acum ne intereseaza indicele ROBOR 3M publicat de BNR in ultima zi lucratoare a lunii septembrie. Apoi, cel de pe 29 decembrie pentru primele trei luni ale anului viitor. Si tot asa.
Dragos Nichifor, Managing Partner la Bayer Credit, aminteste ca in anul de gratie 1997 preturile cresteau foarte des. "Iar totdeauna indicele ROBOR este conectat foarte puternic cu inflatia", explica acesta pentru Ziare.com.
Pe 6 martie 1997, indicele ROBOR a ajuns la nivelul-record de 226%. Cresterea a fost galopanta, caci la inceputul anului valoarea acestuia era de 54%, si a avut loc in contextul in care rata inflatiei ajunsese la unul dintre cele mai mari niveluri din istoria moderna a tarii noastre, de 154,8%.
Cum cresterea galopa ...citeste mai departe despre "Ziua in care ROBOR a ajuns la 226%" pe Ziare.com