UiPath, compania care face cat toate companiile de stat din Romania: De unde a pornit si unde a ajuns

Marti, 13 Aprilie 2021, ora 23:30
761 citiri
UiPath, compania care face cat toate companiile de stat din Romania: De unde a pornit si unde a ajuns
Foto: Facebook / UiPath

Primul unicorn romanesc, producatorul de software UiPath, tinteste o evaluare de aproximativ 26 de miliarde de dolari in cadul ofertei publice initiale la Bursa de la New York (NYSE), potrivit MarketWatch.com. UiPath isi va lista actiunile la New York Stock Exchange sub simbolul "PATH".

In momentul de fata, UiPath este estimata la a valoare mai mult decat cel putin primele zece companii de stat din tara cu care Romania se lauda si se chinuie sa le listeze la Bursa de Valori Bucuresti de mai bine de 10 ani.

UiPath planuieste sa vanda 21,3 milioane de actiuni cu un pret cuprins intre 43 si 50 de dolari/ actiune, lucru care i-ar aduce o finantare de 1,065 miliarde de dolari.

Suma de 26 de miliarde de dolari este sensibil mai mica fata de o evaluare initiala care plasa compania romaneasca undeva la o valoare de 35 de miliarde de dolari.

22 de banci, printre care Morgan Stanley si JP Morgan, se vor ocupa de subscrierea tranzactiei, in conditiile in care compania si-a luat deja investitori de renume precum Accel, Coatue, Dragoneer, IVP and Sequoia.

Chiar luna trecuta, UiPath a achizitionat compania specializata in interconectivitate din SUA, Cloud Elements. Preluarea va permite UiPath sa ofere o interfata cu utilizatorul la nivel de intreprindere si capabilitati de automatizare bazate pe o singura platforma, a anunta atunci UiPath. Conditiile tranzactiei nu au fost dezvaluite, potrivit Investing.com.

UiPath face cat toate companiile de stat importante din Romania

Intr-o declaratie data pentru Ziare.com, la data cand UiPath avea parte de prima sa estimare de piata, analistul financiar Claudiu Cazacu spunea ca la nivel de lichiditate, piata de capital din Romania pierde undeva la aproape 10 milioane de euro pe zi numai din partea Hidroelectrica, pentru ca este o companie care generaza un interes sustinut.

"Iar daca vorbim de alte companii, poate urmatoarele 5 sau 10 companii ar ajunge sa generaze astfel de cifre precum Hidroelectrica. Dar sa ne gandim ce ar insemna sa vina un UiPath care vine cu o lichiditate de 50-100 de milioane de euro."

Potrivit lui, daca erau listate si urmatoarele companii de dupa Hidroelectrica, toate aceste venituri se dublau, asa ca acum nu facem decat sa calculam pierderi.

"Marele avantaj era ca prin Hidroelectrica s-ar fi descoperit si alte companii in care rezidentii si nerezidentii sa investeasca si ar fi crescut volumele de tranzactionare si pe celalalte, deci impactul total ar fi fost considerabil, poat ...citeste mai departe despre "UiPath, compania care face cat toate companiile de stat din Romania: De unde a pornit si unde a ajuns" pe Ziare.com

Inovație și competitivitate regională: Cum stimulează tehnologia dezvoltarea economică locală
Inovație și competitivitate regională: Cum stimulează tehnologia dezvoltarea economică locală
Prosperitatea economiei în România depinde și de inițiativele de dezvoltare locale axate pe tehnologie, care ar putea transforma economiile orașelor și regiunilor în care vor fi...
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
#UiPath, #primul unicorn romanesc, #tehnologie, #software , #Stiri Finantare