Tudose da vina pe BNR pentru cresterea indicelui ROBOR: Au fost un pic plecati de acasa. BNR e structura de zei?

Vineri, 29 Septembrie 2017, ora 19:47
943 citiri
Tudose da vina pe BNR pentru cresterea indicelui ROBOR: Au fost un pic plecati de acasa. BNR e structura de zei?
Foto: Arhiva Ziare.com

Prim-ministrul Mihai Tudose a avut o reactie surprinzatoare, vineri seara, in contextul dublarii indicelui ROBOR, ceea ce va duce la cresterea ratelor la creditele in lei.

Seful Executivului a dat vina pe reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei si a avertizat ca urmeaza o discutie cu guvernatorul Mugur Isarescu, numind BNR "structura de zei".

"Cei de la Banca Nationala au fost un pic plecati de acasa, fiindca asta era rolul BNR - sa aiba grija sa nu creasca si sa nu lase niste actori sa se joace pe aceasta tema. Noi am luat banii (dividende - n.red.) statului de la companiile mari. Erau banii statului, nu i-am furat. BNR trebuie sa reglementeze situatia. Asta trebuie sa faca.

(...) Nu am avut o discutie cu guvernatorul si s-ar putea sa am o discutie saptamana viitoare, fiindca chiar vreau sa il intreb pe guvernator daca domnul Vasilescu chiar reprezinta BNR cand iese cu declaratii. Daca vorbeste in nume propriu, e problema domniei lui, dar sa-si puna tricou pe care sa scrie privat.

Daca iese in tricou cu BNR, avem alta discutie. Dar macar sa stim: mai e Banca Nationala a Romaniei sau e o structura de zei care se ocupa de propria lor existenta, foarte buna de altfel", a declarat Tudose, vineri seara, in conferinta de presa sustinuta dupa mai multe ore de discutii cu colegii din PSD.

Amintim ca, vineri, indicele ROBOR la 3 luni (ROBOR 3M), in functie de care se calculeaza dobanzile la multe din creditele in lei, a ajuns la un nou maxim, de 1,58%. Cotatia de vineri este importanta, caci va influenta ratele pe urmatoarele trei luni la imprumuturile in moneda nationala.

Principala cauza pentru aceasta crestere o reprezinta imprumuturile Guvernului luate pentru acoperirea deficitului bugetar. De remarcat este, pe de o parte, faptul ca nivelul publicat vineri de BNR este cel mai mare din ianuarie 2015 incoace, dar si viteza cu care avanseaza: cu o zi in urma, joi, cotatia era de 1,46%.

Vasilescu: Sunt tendinte care arata ca epoca dobanzilor joase se cam incheie

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat vineri ca pe toata planeta, din America pana in Japonia, sunt tendinte care arata ca epoca dobanzilor joase, unele foarte joase, la nivelul zero, se cam incheie.

"Suntem in 2017, septembrie. Ne uitam cum a evoluat ROBOR-ul de-a lungul acestei luni incepand de la 1 septembrie si pana astazi, 29. O sa vedem ca s-a plecat de jos, in sensul ca ratele au fost zile intregi in aceasta luna sub 1%. Exact la jumatatea lunii, ...citeste mai departe despre "Tudose da vina pe BNR pentru cresterea indicelui ROBOR: Au fost un pic plecati de acasa. BNR e structura de zei?" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#Tudose vina BNR indice ROBOR, #Tudose crestere indice ROBOR, #crestere indice ROBOR rate credite lei , #Stiri Finantare