Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Top 5 motive pentru care banca îți refuză creditul. O persoană căsătorită este mai bine punctată decât un burlac

Top 5 motive pentru care banca îți refuză creditul. O persoană căsătorită este mai bine punctată decât un burlac

Te-ai confruntat, recent, cu un refuz al băncii când ai vrut să faci un împrumut pentru o situaţie pe care trebuie să o rezolvi destul de repede şi nu ai primit lămuriri din partea instituţiei financiare. Doar că nu esti eligibil.

Ai vrea să ştii cum să procedezi în faţa acestui refuz, dar, mai înainte, trebuie să înțelegi cum s-a ajuns la acest răspuns, mai ales ca nicio bancă nu îţi va explica. Nu ai mai accesat vreun credit până acum şi nici datorii către stat nu ai.

1. Lipsa bonității

Toată lumea a auzit de acest termen, dar nu toţi stiu ce se află în spatele conceptului de bonitate. Lipsa bonității poate rezulta din mai multe motive: credite luate în mod excesiv, suma ratelor acestora depășind 50% sau 65% din venitul mediu al debitorului. Iar şansele de a obține finanțare suplimentară în acest context sunt aproape inexistente.

De asemenea, trebuie să stii că există mai multe metode prin care banca poate verifica bonitatea unui client, potrivit storia.ro, cum ar fi analiza unor aspecte ca:

• datoriile bugetare;

• existența sau nu a unor popriri;

• continuitatea în activitate;

• raportări la Biroul de Credit;

• istoricul plăților – respectarea termenelor de plată, numărul zilelor de întârziere a ratelor la creditele active, penalizări;

• dacă există sau nu rambursări anticipate.

Din 2019, Banca Națională a României (BNR) a impus o limită a gradului de îndatorare la credite de 40% din venitul net lunar.

2. Scoruri reduse și istoricul de creditare

Scorul unei persoane care face o cerere de împrumut este calculat la fiecare bancă la care aplică iar fiecare bancă utilizează diferiți algoritmi pentru calcularea acestuia. Valoarea scăzută a scorului de credit FICO (Fair Isaac Corporation) sau scorul de credit este un instrument pe care băncile îl folosesc în analiza potențialilor clienți. Aşa încât, cu cât scorul FICO este mai mare, cu atât șansele de a obține creditul dorit cresc, potrivit rechinfinanciar.ro. În caz contrar, banca îți poate refuza creditarea.

3. Contract de muncă pe durată determinată

Există anumite bănci care acordă o atenție deosebită duratei contractului de muncă sau istoricului de angajare al clienților. “Să luăm ca exemplu un client a fost angajat în ultimele 12 luni și în această perioadă are 2 contracte pe o perioadă determinată la aceeași companie, iar contractul prezent se apr ...citeste mai departe despre "Top 5 motive pentru care banca îți refuză creditul. O persoană căsătorită este mai bine punctată decât un burlac" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 509 ori