Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Teodorovici anunta un acord cu Banca Mondiala: Ajutor de stat pentru ca medicii de familie sa-si poata finanta nevoile

Teodorovici anunta un acord cu Banca Mondiala: Ajutor de stat pentru ca medicii de familie sa-si poata finanta nevoile

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat miercuri un acord cu Banca Mondiala privind accesarea unor fonduri pentru extinderea pachetului de servicii medicale oferite populatiei neasigurate, dar si pentru a-i ajuta pe medicii de familie sa-si achizitioneze echipamente medicale, sa-si doteze cabinetele si chiar sa-si cumpere ambulante.

"Urmeaza sa semnam un acord cu Banca Mondiala, la care lucram de cateva luni de zile, a fost negociat. In iulie se aproba de catre boardul Bancii Mondiale. (...) Undeva se face catre un miliard de euro. Asta este dorinta.

Este adresat in special pentru diversificarea serviciilor care pot fi oferite la nivelul medicinei de familie, extinderea pachetului de servicii medicale oferite asistentei primare medicale, categoriilor de populatie neasigurata, scheme de ajutor de stat pentru medicii de familie.

Acesta va fi conceptul - o schema de ajutor de stat prin care medicii de familie, cei 11.000 de medici de familie, sa isi poata finanta nevoile sau dorintele de a desfasura o anumita activitate. (...) Nu numai adeverinte si consult sumar, sa fie aceste activitati care sa poata fi prestate de catre medicii de familie, decontate de Casa si pentru ca ele sa poata fi prestate atunci aceasta schema de ajutor de stat ajuta medicul de familie pentru a lua o finantare", a afirmat demnitarul, la dezbaterea cu tema "Preventia in sanatate. De la deziderat la fapte".

Potrivit ministrului de Finante, imprumutul va fi pe un termen de trei-patru ani, apoi acestia urmand sa inapoieze suma imprumutata.

"Va fi un imprumut pe un termen de trei-patru ani, dupa care sa inceapa sa dea aceasta suma inapoi catre un fond, adica banii raman acolo pentru ca ei sa poata fi folositi mai departe pentru medicii de familie. (...) Dotarea spatiului, biroului, conform ultimelor standarde, cheltuieli cu echipamentele pe care ati dori sa le achizitionati pentru a presta sau desfasura acele acte medicale pe care le aveti pe acea lista a Ministerului Sanatatii, cheltuieli legate de personal de care aveti nevoie pentru a presta acele activitati medicale sau acte medicale, parte de salarizare, cumpararea unor ambulante de catre medicii de familie in comun...", a explicat ministrul.

Teodorovici a spus ca programul va fi lansat spre finantare in luna iulie.

"Noi lansam spre finantare acest program undeva in luna iulie, pentru ca el va fi aprobat pe de o parte de Banca Mondiala, iar noi, la rectificarea bugetara, prevedem aceste fonduri ca medi ...citeste mai departe despre "Teodorovici anunta un acord cu Banca Mondiala: Ajutor de stat pentru ca medicii de familie sa-si poata finanta nevoile" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 930 ori