Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Impactul major pe care îl are stresul financiar asupra sănătății psihice: ”Gândurile legate de bani mă țin trează noaptea”

Impactul major pe care îl are stresul financiar asupra sănătății psihice: ”Gândurile legate de bani mă țin trează noaptea”

Grijile financiare, lipsa banilor și incertitudinea zilei de mâine creează un nivel ridicat de stres, iar experții din domeniul sănătății au numit acest fenomen ”stres financiar”, o problemă reală, cu un impact major asupra sănătății, mai ales psihice.

Rezultatele unui sondaj IRES, publicate la sfârșitul lunii decembrie 2022, arată că doar 45% dintre românii intervievați au susținut că se descurcă din punct de vedere financiar. 18% au susținut că au tot ce le trebuie, iar alți 18% au admis că banii nu le ajung nici pentru strictul necesar.

Inflația galopantă, criza economică, recesiunea, sunt doar niște termeni și expresii de care se discută zilnic de aproape un an, astfel că îngrijorările oamenilor sunt cu atât mai mari. La toate acestea se adaugă și consecințele pandemiei de coronavirus și războiului din Ucraina.

”Simt în mod constant impactul stresului financiar. Uneori, gândurile legate de bani mă țin trează noaptea. Înainte de pandemie o duceam bine financiar. Nu trăiam extravagant, dar puteam să economisesc o sumă de bani lunar și ocazional să mă răsfăț pe mine și pe fiica mea. Acum, banii sunt un stres constant”, a declarat pentru Healthline proprietara unei mici afaceri din California.

Potrivit unui sondaj realizat de Morgan Stanley, 78% dintre respondenții din SUA au raportat sentimente de stres financiar.

Impactul stresului financiar

Institutul de Sănătate Financiară definește stresul financiar ca fiind „o afecțiune care este rezultatul unor evenimente financiare și/sau economice care creează anxietate, îngrijorare sau un sentiment de penurie și este însoțită de un răspuns la stres fiziologic”.

De asemenea, cercetările au arătat că există o legătură între stresul financiar și sănătatea psihică. Un studiu din 2014 de la Universitatea Yale explorează ideea că unele „probleme de sănătate mintală” sunt în realitate probleme asociate cu banii.

Majoritatea participanților aveau datorii și erau foarte stresați din această cauză. Datoria are un impact negativ puternic asupra sănătății mintale.

De asemenea, problemele financiare au un impact negativ inclusiv asupra deciziilor pe care le luăm ulterior cu privire la bani. Fenomenul poate duce atât la cheltuirea excesivă și inutilă a banilor, cât și la economisirea excesivă. Pe termen lung, ambele extreme sunt dăunătoare.

Există câteva lucruri prin care ...citeste mai departe despre "Impactul major pe care îl are stresul financiar asupra sănătății psihice: ”Gândurile legate de bani mă țin trează noaptea”" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 461 ori