Siegfried Muresan: Creditele imobiliare se scumpesc din cauza masurilor luate de Guvern

Joi, 07 Septembrie 2017, ora 13:56
1224 citiri
Siegfried Muresan: Creditele imobiliare se scumpesc din cauza masurilor luate de Guvern
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul PSD-ALDE functioneaza dupa dictonul "dam cu o mana, luam cu doua", spune europarlamentarul PMP Siegfried Muresan, care atrage atentia ca masurile luate de guvern "incep sa ii arda la buzunar pe romani", ducand inclusiv la scumpirea creditelor imobiliare.

Semnalul de alarma a fost tras de BNR, care a anuntat cresterea indicelui Robor, ceea ce va genera rate mai mari de plata pentru romanii care au credite in lei.

"Masurile Guvernarii PSD - ALDE din ultimele luni, prin care au incurajat consumul cu pretul taierii investitiilor si al cresterii deficitului, incep deja sa-i arda la buzunar pe romani si duc la cresterea dobanzilor pentru creditele imobiliare din cauza inflatiei bruste pe care o genereaza", afirma, intr-o declaratie politica de presa, europarlamentarul PMP Siegfried Muresan.

Acesta explica de ce s-a ajuns aici.

"Guvernul Romaniei functioneaza dupa dictonul 'dam cu o mana, luam cu doua'. Actualul guvern a triplat deficitul bugetar si a taiat investitiile publice pentru a cheltui toti banii pe masuri de incurajare a consumului (cresterea brusca a salariului minim pe economie, cresterea salariilor din sectorul bugetar, taierea TVA etc.). Aceste masuri, cumulate, sunt nesustenabile pe termen mediu si lung si deja au inceput sa apara primele efecte secundare ale economiei bazata strict pe consum: Romania a inregistrat in iulie 2017 o rata anuala a inflatiei de 1,4%.

Intr-o economie stabila, 1,4% ar fi o rata buna, dar Romania vine dupa ani buni de inflatie negativa urmati de o rata de 0,1%, iar cresterea ratei inflatei este mult prea brusca. Cu atat mai mult cu cat datele Bancii Nationale ale Romaniei si ale Comisiei Europene publicate la inceput de an prognozeaza o rata a inflatei de 3% - 3,2% pentru 2018. Este foarte probabil, insa, ca inflatia sa creasca si mai mult decat o estimeaza prognozele de la inceput de an", spune Siegfried Muresan.

In aceste conditii, Guvernul anunta ca intentioneaza sa creasca acciza la combustibil cu 32 de bani/litru pana la 1 octombrie 2017.

"O scumpire a combustibilului afecteaza direct pretul tuturor bunurilor si serviciilor, astfel ca trebuie sa ne asteptam ca rata inflatiei in 2018 sa sara de 3,5%. Aceste cresteri bruste nu vor face decat sa scada puterea de cumparare a romanilor, altfel spus, banii obtinuti din cresterea salariilor dispar in cresterea inflatiei.

Mai grav este ca o crestere a ratei inflatiei duce si la cresterea ratei dobanzii la creditele ipotecare", avertizeaza eur ...citeste mai departe despre "Siegfried Muresan: Creditele imobiliare se scumpesc din cauza masurilor luate de Guvern" pe Ziare.com

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#scumpire credit imobiliar , #Stiri Finantare