Senat: Dobanzile pentru credite vor fi plafonate. Cum isi vor putea recupera datornicii bunurile de la recuperator

Marti, 20 Februarie 2018, ora 14:35
1159 citiri
Senat: Dobanzile pentru credite vor fi plafonate. Cum isi vor putea recupera datornicii bunurile de la recuperator
Foto: Arhiva Ziare.com

Senatorii din comisiile de buget, economica si juridica au aprobat un proiect de lege care prevede plafonarea dobanzii efective anuale (DAE) pentru creditele ipotecare si de consum.

"Am stabilit si s-a votat ca dobanda pentru creditele ipotecare sa nu depaseasca cu de 2,5 ori dobanda de referinta a Bancii Nationale. Astazi dobanda BNR fiind de 2,25, asta inseamna ca dobanda maxima care poate fi perceputa pentru creditele ipotecare ajunge undeva la 5,4%. In ceea ce priveste dobanda maxima care poate fi perceputa la creditele de consum, aceasta nu poate depasi mai mult de 18%. Am luat aici referinta dobanda maxima pe care statul roman o percepe debitorului atunci cand sunt deposedati de bunuri.

Ca sa eliminam orice fel de discutie care a existat si care va mai exista in spatiul public ca ar exista o limitare a dreptului agentilor economici intr-o piata libera, este o practica europeana. Sunt foarte multe tari din Europa care practica o limitare a dobanzilor. Am decis ca si noi, in Romania, sa intram in randul tarilor europene in ceea ce priveste creditarea", a declarat senatorul PNL Daniel Zamfir, initiatorul proiectului de lege.

El a precizat ca prevederile se vor aplica atat bancilor, cat si institutiilor financiare non-bancare si se vor aplica noilor contracte, nu si celor in derulare.

"Am stabilit foarte clar ca DAE sa nu depaseasca respectivele plafoane. Am decis sa introducem acest amendament si sa plafonam DAE pentru ca, de cele mai multe ori, chiar daca am fi plafonat dobanda remuneratorie sau pe cea penalizatoare, ar fi existat diverse mecanisme de introducere a spetelor bancare, comisioane si asa mai departe, care sa fi ridicat DAE. Pe noi ne intereseaza ca cetatenii romani sa stie foarte clar cat vor plati dobanda. Ori, limitand DAE, stim foarte clar, de la bun inceput, cat va fi dobanda pe contract", a mai spus senatorul liberal.

Datornicii si-ar putea rascumpara bunurile platind dublul sumei achitata de recuperator bancii

Debitorii carora le-a fost confiscat un bun vor putea sa-l redobandeasca de la firma de recuperare platind acesteia dublul sumei cu care aceasta a achizitionat creanta de la banca, au mai decis senatorii, marti, in comisiile de specialitate.

"Prin acest proiect se reintroduce retractul litigios care era in Codul civil pana in anul 2011. In retractul litigios se prevederea dreptul debitorului care a fost deposedat de bun sa poata rascumpara de la firma de recuperare, platind dublul sumei cu care recuperatoru ...citeste mai departe despre "Senat: Dobanzile pentru credite vor fi plafonate. Cum isi vor putea recupera datornicii bunurile de la recuperator" pe Ziare.com

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#plafonare dobanzi proiect lege, #datornici recuperare bunuri , #Stiri Finantare