Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Senat: Dobanzile pentru credite vor fi plafonate. Cum isi vor putea recupera datornicii bunurile de la recuperator

Senat: Dobanzile pentru credite vor fi plafonate. Cum isi vor putea recupera datornicii bunurile de la recuperator

Senatorii din comisiile de buget, economica si juridica au aprobat un proiect de lege care prevede plafonarea dobanzii efective anuale (DAE) pentru creditele ipotecare si de consum.

"Am stabilit si s-a votat ca dobanda pentru creditele ipotecare sa nu depaseasca cu de 2,5 ori dobanda de referinta a Bancii Nationale. Astazi dobanda BNR fiind de 2,25, asta inseamna ca dobanda maxima care poate fi perceputa pentru creditele ipotecare ajunge undeva la 5,4%. In ceea ce priveste dobanda maxima care poate fi perceputa la creditele de consum, aceasta nu poate depasi mai mult de 18%. Am luat aici referinta dobanda maxima pe care statul roman o percepe debitorului atunci cand sunt deposedati de bunuri.

Ca sa eliminam orice fel de discutie care a existat si care va mai exista in spatiul public ca ar exista o limitare a dreptului agentilor economici intr-o piata libera, este o practica europeana. Sunt foarte multe tari din Europa care practica o limitare a dobanzilor. Am decis ca si noi, in Romania, sa intram in randul tarilor europene in ceea ce priveste creditarea", a declarat senatorul PNL Daniel Zamfir, initiatorul proiectului de lege.

El a precizat ca prevederile se vor aplica atat bancilor, cat si institutiilor financiare non-bancare si se vor aplica noilor contracte, nu si celor in derulare.

"Am stabilit foarte clar ca DAE sa nu depaseasca respectivele plafoane. Am decis sa introducem acest amendament si sa plafonam DAE pentru ca, de cele mai multe ori, chiar daca am fi plafonat dobanda remuneratorie sau pe cea penalizatoare, ar fi existat diverse mecanisme de introducere a spetelor bancare, comisioane si asa mai departe, care sa fi ridicat DAE. Pe noi ne intereseaza ca cetatenii romani sa stie foarte clar cat vor plati dobanda. Ori, limitand DAE, stim foarte clar, de la bun inceput, cat va fi dobanda pe contract", a mai spus senatorul liberal.

Datornicii si-ar putea rascumpara bunurile platind dublul sumei achitata de recuperator bancii

Debitorii carora le-a fost confiscat un bun vor putea sa-l redobandeasca de la firma de recuperare platind acesteia dublul sumei cu care aceasta a achizitionat creanta de la banca, au mai decis senatorii, marti, in comisiile de specialitate.

"Prin acest proiect se reintroduce retractul litigios care era in Codul civil pana in anul 2011. In retractul litigios se prevederea dreptul debitorului care a fost deposedat de bun sa poata rascumpara de la firma de recuperare, platind dublul sumei cu care recuperatoru ...citeste mai departe despre "Senat: Dobanzile pentru credite vor fi plafonate. Cum isi vor putea recupera datornicii bunurile de la recuperator" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1080 ori