Cum afectează scăderea EURO ratele celor care au credite în moneda europeană. ”O minune financiară care nu va ține prea mult”

Miercuri, 24 August 2022, ora 21:30
477 citiri
Cum afectează scăderea EURO ratele celor care au credite în moneda europeană. ”O minune financiară care nu va ține prea mult”
Ratele românilor în euro încă sunt mici FOTO: pixabay.com

Moneda euro continuă să se deprecieze și trage după ea și economiile Europei. Cu toate acestea există o categorie de oameni care, potrivit specialiștilor, se găsesc într-o situație profitabilă, în acest moment.

Este vorba despre cei care au credite în euro. În luna iulie, tot mai mulți români se îndreptau spre creditele în această monedă după ce ROBORUL a crescut.

Însă nici pentru ei nu se anunță vremuri mai bune în viitor, estimează analiștii.

Adrian Negrescu: ”În actualul context economic, a devenit mai avantajos să îți iei un credit în euro”

Analistul economic Adrian Negrescu a explicat într-un interviu pentru Ziare.com de ce scăderea euro este un moment de respiro pentru românii care au credite în această monedă.

”Pentru cei care au credite în euro, situația actuală este ca o mană cerească. O minune financiară care nu va ține însă foarte mult.

Deprecierea euro, intervenită pe fondul percepției negative a investitorilor privind evoluția crizei în Europa urmare a războiului economic cu Rusia, se va atenua pe măsură ce europenii vor găsi soluții pentru a scăpa de dependența de gazul și petrolul rusesc. Până atunci, însă, până ce piețele financiare vor avea certitudinea că Europa economică se va menține pe linia de plutire la iarnă, dolarul va reprezenta plasa de salvare pentru majoritatea investitorilor.

În actualul context economic, a devenit mai avantajos să îți iei un credit în euro, dacă ai veniturile necesare.

Dincolo de faptul că numai 8 bănci oferă astfel de împrumuturi, condițiile sunt mult mai drastice. La creditele ipotecare, de exemplu, trebuie să ai un avans mai mare, iar rata să nu reprezinte mai mult de 25-30% din venit.

Dacă treci de ”examenul” condițiilor de creditare, vei plăti, până la urmă o rată cu cel puțin 50% mai mică decât cea în lei, raportată la ROBOR.

Varianta refinanțării în euro este o perspectivă interesantă mai cu seamă că, până la urmă, împinși la spate de economie, de UE, vom adera la euro și vom câștiga și noi în moneda europeană.

Până atunci însă, când iei un credit în euro trebuie să te gândești dacă ești capabil să suporți un eventual șoc valutar, o depreciere semnificativă a monedei naționale ce poate interveni pe fondul problemelor economice, al recesiunii către care ne îndreptăm”, a explicat analistul.

Pe de altă parte, atunci când oame ...citeste mai departe despre "Cum afectează scăderea EURO ratele celor care au credite în moneda europeană. ”O minune financiară care nu va ține prea mult”" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Care sunt lecțiile recesiunii din Japonia. Impactul real și imediat al devalorizării yenului asupra piețelor globale de capital
Care sunt lecțiile recesiunii din Japonia. Impactul real și imediat al devalorizării yenului asupra piețelor globale de capital
Autoritățile japoneze se confruntă cu o presiune puternică în combaterea deprecierii susținute a yenului, în timp ce traderii scad valoarea monedei așteptându-se ca Banca Centrală să nu...
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de...
#rate credit euro, #Euribor, #scadere euro, #piete financiare, #credite , #Stiri Finantare