Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romanii pot cere suspendarea platii ratelor. Normele de aplicare a ordonantei au aparut in Monitorul Oficial

Romanii pot cere suspendarea platii ratelor. Normele de aplicare a ordonantei au aparut in Monitorul Oficial
Normele de aplicare a OUG privind suspendarea platii ratelor bancare au aparut luni in Monitorul Oficial, astfel ca romanii carora le-au fost afectate veniturile pot depune cereri.

Ordonanta de urgenta care prevede acest ajutor a fost adoptata la inceputul saptamanii trecute, iar normele abia joi.

Solicitarile catre banci se pot face in cel mult 45 de zile de la aparitia ordonantei de urgenta, adica pana la 16 mai.

Potrivit documentului, perioada pentru care se acorda facilitatile de suspendare la plata a ratelor este cuprinsa intre o luna si 9 luni, fara a putea depasi data de 31 decembrie 2020.

Asadar, persoanele fizice pot cere amanarea ratelor printr-o declaratie pe propria raspundere in care sa precizeze ca i-au fost afectate veniturile (lui sau familiei sale) direct sau indirect.

Normele precizeaza ca prin "familie" se intelege persoanele care au calitatea de sot/sotie, parinci si copii care locuiesc si se gospodaresc impreuna cu debitorul.

Ce inseamna venituri afectate direct sau indirect

Documentul publicat in Monitorul Oficial explica si ce inseamna venituri afectate direct sau indirect: Se mentioneaza insa ca bancile nu trebuie sa se limiteze doar la aceste exemple:

intrarea debitorului/membrilor familiei acestuia in somaj tehnic ca efect al inchiderii/restrangerii activitatii angajatorului,concedierea debitorului/membrilor familiei acestuia,reducerea salariului debitorului/membrilor familiei acestuia,plasarea debitorului in carantina institutionalizata sau izolare la domiciliu, imbolnavirea cu COVID-19, si altele asemenea.

Urmeaza apoi ca banca sa analizeze solicitarea formulata de debitor, verifica daca s-a incadrat in conditiile prevazute in OUG 37/2020 si in termen de maximum 15 zile de la data primirii solicitarii comunica debitorului decizia sa de aprobare sau respingere a cererii.

Decizia de aprobare va contine si numarul de rate pentru care a fost solicitata de debitor si aprobata suspendarea la plata si se comunica debitorului in format letric sau prin posta electronica sau telefonic, cu respectarea obligatiei creditorului de inregistrare a convorbirii.

Modificarea clauzelor contractuale se realizeaza fara incheierea de acte aditionale, doar prin notificarea clauzelor modificate inclusiv noul grafic de rambursare transmis clientului in termen de 30 de zile de la primirea solicitarii.

Normele mai arata ca in graficul de rambursare a creditului revizuit dupa acordarea facilitatii de suspendare a obligati ...citeste mai departe despre "Romanii pot cere suspendarea platii ratelor. Normele de aplicare a ordonantei au aparut in Monitorul Oficial" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 730 ori