Romania va da 7,4 milioane de euro pentru Agentia Spatiala Europeana

Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 16:26
2120 citiri
Romania va da 7,4 milioane de euro pentru Agentia Spatiala Europeana

Agentia Spatiala Romana a devenit, pe 22 decembrie, membra a Agentiei Spatiale Europene, cea mai importanta organizatie interguvernamentala europeana cu caracter stiintific si tehnologic, la activitatea careia, in acest an, Romania trebuie sa contribuie cu aproximativ 7,4 milioane de euro.

"Ca o tara sa devina membra in ESA trebuie sa indeplineasca niste parametri de performanta foarte ridicati", a declarat Marius-Ioan Piso, presedintele Agentiei Spatiale Romane, vineri, intr-o conferinta de presa.

El a precizat ca, dintre tarile fostului Pact de la Varsovia, Romania este a doua admisa ca membru al Agentiei Spatiale Europene (ESA), dupa Cehia. Astfel, Romania va fi contributor si proprietar al infrastructurii ESA.

"ESA returneaza integral contributia financiara pe care o aduce o tara la bugetul ei, sub forma de programe realizate de persoane juridice din tara respectiva", a spus Piso, precizand ca acordul cu ESA contine si un acord de securitate intre Romania si ESA.

Bugetul anual al Agentiei Spatiale este de 4 miliarde de euro

Agentia Spatiala Europeana are un buget anual de 4 miliarde de euro. Contributiile tarilor membre la ESA se calculeaza printr-un sistem de proportionalitate cu venitul national net, pentru o anumita perioada de calcul.

Astfel, contributia financiara a Romaniei la ESA pentru 2011 a fost calculata la 5,7 milioane de euro. Insa, ROSA fiind membru deplin la ESA doar din 22 decembrie, Romania trebuie sa plateasca pentru anul trecut circa 150.000 de euro (echivalentul celor zece zile pana la sfarsitul anului).

Pentru anul 2012 - intrucat intre 2006 si 2008 venitul national net s-a dublat -, contributia pe care Romania va trebui sa o plateasca la ESA se ridica la aproximativ 7,4 milioane euro.

"Pe tot globul, daca normezi cheltuielile publice care se fac pentru spatiu, ajungi la aproximativ 12 euro pe cap de locuitor. In SUA, cheltuielile publice civile pentru spatiu sunt de aproximativ 120 de euro pe cap de locuitor, iar in Europa (cele 27 de state membre) - 17 euro pe cap de locuitor.

In Romania, cheltuiala este de aproximativ jumatate de euro pe cap de locuitor, la fel ca in toate fostele tari socialiste. Explicatia este foarte simpla. Toate tarile din zona au cazut din punct de vedere tehnologic dupa 1990.

Sistemul spatial tehnologic sovietic, in care aceste tari cooperau, s-a dezintegrat si tarile au ramas pur si simplu in aer. Atunci, pentru noi este cu atat mai importanta aderarea la Agentia Spatiala Europeana", a spus Marius-Ioan Piso.

Marius-Ioan Piso a precizat ca Agentia Spatiala Romana doreste ca aceasta contributie la ESA sa fie cat mai mare

"Contributia este foarte importanta, pentru ca acestia sunt bani de inalta tehnologie. Se spune ca un euro investit in ESA aduce zece euro in alte zone. Participarea la programele acestei agentii nu inseamna numai stiinta sau sateliti sau cosmonauti, inseamna industrie foarte serioasa.

Un alt element este faptul ca, prin acordul cu ESA, proprietatea intelectuala ramane in Romania, aici se creeaza capabilitatea", a precizat Piso.

Ca membru al ESA, ROSA va lansa in spatiu primul nanosatelit artificial romanesc, numit GOLIAT. Satelitul trimis in spatiu in cadrul unui program al Agentiei Spatiale Romanesti (ROSA) va fi lansat de Agentia Spatiala Europeana (ESA) pe 9 februarie, de la o baza din Guyana Franceza.

In ianuarie 2011, a fost semnat acordul de aderare a Romaniei la Conventia Agentiei Spatiale Europene, iar pe 22 decembrie 2011 Romania a devenit membru cu drepturi depline al ESA.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#agentia spatiala europeana, #contributie Agentie Spatiala, #Romania satelit Goliat , #Stiri Finantare