Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania, printre tarile care au atras in 2006 cea mai importanta cota din creditele pentru state emergente

Romania, printre tarile care au atras in 2006 cea mai importanta cota din creditele pentru state emergente

Romania, Malta, Ucraina, Cipru, Bulgaria si tarile baltice au atras anul trecut imprumuturile acordate statelor emergente intr-o proportie mai mare decat state cu traditie, cum ar fi Rusia, Turcia, Polonia sau Ungaria, potrivit Bancii Reglementelor Internationale, citata de Reuters.

Potrivit raportului trimestrial al bancii, "Europa emergenta" a primit peste 60 la suta din noile imprumuturi acordate pietelor amergente, in ultimele trei luni ale anului trecut. Astfel, ponderea regiunii pe piata imprumuturilor orientate catre state in curs de dezvoltare a urcat la 34%.

Anul trecut, "statele emergente europene au devansat Asia in privinta creditelor atrase de la bancile care au raportat informatii catre BRI", se arata in raport.

Ritmul de crestere a creditelor acordate Europei emergente a fost mai rapid decat cel consemnat in alte regiuni, dupa anul 2002.

Circa 44% din creditele aflate in derulare in Europa emergenta sunt in euro si mai putin de o treime in dolari.

In Romania, imprumuturile acordate rezidentilor s-au dublat in ultimul trimestru al anului trecut, in mare parte ca urmare a deschiderii de birouri locale de catre banci din zona euro. Potrivit Bancii Nationale a Romaniei, la sfarsitul anului trecut, valoarea creditului neguvernamental din Romania era de 93,28 miliarde de lei, cu 53,7 la suta mai mare fata de valoarea de la sfarsitul anului 2005.

Noile credite acordate statelor emergente, la nivel mondial, au crescut in ultimul trimestru cu 96 de miliarde de dolari, iar volumul total a ajuns, in 2006, la 341 de miliarde de dolari.

Rata anuala de crestere a creditelor catre pietele emergente a fost, in 2006, de 24 la suta.

Imprumuturile totale acordate la nivel mondial au urcat cu 1.000 de miliarde de dolari, in ultimul trimestru al anului trecut, peste jumatate din crestere fiind alimentata de creditele interbancare. Volumul total al imprumuturilor a ajuns, la sfarsitul anului trecut, la 26.000 de miliarde de dolari.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.mediafax.ro/ target=_blank>Mediafax</a>)


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 897 ori