Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Românii nu știu cum să-și păstreze economiile. Recomandări în fața devalorizării: "La sfârșitul anului aveam chiar mai puțin"

Românii nu știu cum să-și păstreze economiile. Recomandări în fața devalorizării: "La sfârșitul anului aveam chiar mai puțin"

Românii sunt îngrijorați de scumpirile din ultima perioadă și din prudență au început să facă economii pentru situații neprevăzute.

Totuși, puțini dintre ei știu cum ar trebui să păstreze cel mai bine sumele pe care reușesc să le pună deoparte.

Este problema ridicată de un român într-o postare pe Facebook.

"Cu toată nebunia care se întâmplă, vreau să vă cer niște idei, pentru că suntem în pană de idei.

Avem o suma de aproximativ 50.000 lei adunată, momentan nu este depozitată în vreun cont, nu dorim să investim în ceva, dorim să îi adunăm pentru un anumit viitor obiectiv, ce recomandări aveți de a-i păstra fără a se devaloriza?", a întrebat acesta pe grupul Buget de familie, de pe Facebook.

Depozit bancar sau titluri de stat

Mulți dintre membrii grupului recomandă titlurile de stat sau depozitele bancare.

"Depinde de nivelul dvs de risc. Dacă nu vreți să aveți bătăi de cap, depozit bancar, tbi, are cel mai bun procent sau titluri de stat."

"Titluri de stat. Chiar acum aveți emisiune, până pe 23 decembrie."

"Totuși, luna această dobânda este puțin mai mică."

"Sau fond de investiții. Sunt trei categorii: cu risc scăzut, mediu și ridicat. Dobânda diferă în funcție de ce alegeți. Banii îi puteți scoate oricând, nu sunt la termen."

"Eu pe ai mei îi strâng în valută ( euro)."

"Am încercat și cu titluri de stat, iar la sfârșitul anului, de exemplu, dacă am investit 5000 euro, la sfârșitul anului, aveam chiar mai puțin. Așa că îmi cumpăr valută."

"Titlurile de stat au o dobânda de circa 8 % pe un an acum. La retragerea banilor banca poate percepe comision la retragerea banilor.

Dacă au un comision de 2, 3 % sau între timp Banca națională crește indicii inflației.... ... va las pe dumneavoastră să faceți calculele pentru suma de circa 4000 de lei."

"Am văzut aici recomandare cu titluri de stat, avantajul aici față de depozite este că nu aveți de plătit acel impozit de 10% pe câștigurile din dobânda. Și la titluri și la depozitele bancare riscul este scăzut (titlurile de stat sunt practic "garantate" de stat, iar depozitele sunt garantate prin fondul de garantare)

Dacă investiția este pe perioada mai lungă și aveți ceva apetit la risc și cunoștințe puteți investi în ETF-uri sau acțiuni.

Cu schimbul în valută nu știu ce să zic, practic schimbați din lei în euro la cursul la care vinde banca euro ( ...citeste mai departe despre "Românii nu știu cum să-și păstreze economiile. Recomandări în fața devalorizării: "La sfârșitul anului aveam chiar mai puțin"" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 722 ori