Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ROBOR-ul a inceput, in sfarsit, sa scada

ROBOR-ul a inceput, in sfarsit, sa scada

Indicele ROBOR la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, a scazut la 2,74%, potrivit datelor publicate vineri de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

ROBOR la trei luni este indicatorul principal in functie de care se calculeaza dobanzile variabile la creditele in lei.

Joi, indicele a crescut la 2,75%, cel mai mare nivel din 15 octombrie 2014, cand a fost 2,77%.

Pana joi, indicele a crescut accelerat incepand din 13 aprilie, cand a atins nivelul de 2,07%.

Totodata, valoarea indicelui ROBOR la sase luni a stagnat vineri la 2,88%. Joi, acest indice a atins pragul de 2,88%, cel mai mare din 14 octombrie 2014, cand a fost 2,91%.

BNR a anuntat, luni, cresterea ratei dobanzii de politica monetara de la 2,25% la 2,50% pe an.

Citeste si Isarescu explica decizia BNR de a majora dobanda cheie. Despre conflictul cu Guvernul: Nu ne-am luat de par

Ce este ROBOR-ul si cum se calculeaza

Indicele se calculeaza zilnic de catre BNR si reprezinta media aritmetica a cotatiilor practicate de bancile din Romania. Cu alte cuvinte, ROBOR reprezinta dobanda medie cu care se imprumuta bancile intre ele, la diferite termene (1 zi, 3 luni, 6 luni, 12 luni).

De interes este, in special, cel la 3 luni (ROBOR 3M) . Dobanzile variabile la creditele in lei se formeaza in mare parte luand in calcul acest indicator (ROBOR 3M), la care se adauga o marja fixa de 2 puncte procentuale la creditele luate prin programul Prima Casa, intre 2 si 5 puncte procentuale la unele credite ipotecare si intre 5% si 14% la cele de nevoi personale fara garantii.

Marja fixa e stabilita de fiecare banca si ramane neschimbata pe toata perioada contractului de credit. Astfel, ROBOR este componenta care variaza. Deci daca acest indice creste, atunci creste si rata. Si invers.

Chiar daca ROBOR se calculeaza in fiecare zi, bancile actualizeaza de obicei acest indice trimestrial. Astfel, la calcularea dobanzii se ia in considerare indicele de referinta ROBOR 3M in vigoare in ultima zi a trimestrului anterior.

Citeste si Dobanzile ar trebui sa mai creasca! Ce se va intampla cu ROBOR si cursul de schimb si care sunt adevaratele cauze ale inflatiei Interviu ...citeste mai departe despre "ROBOR-ul a inceput, in sfarsit, sa scada" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 984 ori