Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Patru intrebari cheie despre Fondul Suveran de Investitii

Patru intrebari cheie despre Fondul Suveran de Investitii
Se discuta in aceste zile din ce in ce mai intens despre Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii (FDSI) al Romaniei, despre necesitatea si modalitatea de structurare si functionare a lui. Subiectul a fost lansat inca din campania electorala, iar acum multi asteapta cate ceva de la acest fond.

Unii se gandesc ca el va face "marete, din nou", niste companii de stat, altii ca va masca ineficientele acestor companii sau ca fondul este doar un instrument de a scoate in afara bilantului statului niste deficite si datorii viitoare, scrie consultantul financiar Cristian Tudorescu pentru Curs de Guvernare.

Mai nou, se vehiculeaza varianta de a avea doua astfel de fonduri, cu domenii de actiune diferite, insa intrebarile de baza enumerate mai jos raman valabile.

Ideea de Fond Suveran suna bine atunci cand se citeaza exemplul Norvegiei. El exista acolo de cateva decenii, investeste si la nivel international, iar uneori devine un "buffer" in perioadele de criza sau de incetinire economica.

Vom reusi sa replicam miracolul norvegian? Ideile PNL si PSD ca sa avem si noi autostrazi si spitale

Insa atat geografic, cat si cultural, Romania este departe de Norvegia, iar acest exemplu este pur si simplu din alta liga.

Mai aproape de noi, Polonia a incercat crearea unui astfel de vehicul suveran. Fondul polonez isi propune sa incurajeze anumite domenii - cum ar fi sectorul energetic sau sprijinirea firmelor poloneze orientate catre export si extindere regionala. S-a infiintat in 2012 si a inceput investitiile in 2014, fiind acum mult in urma planului initial.

Daca s-ar merge pe modelul polonez, atunci nici nu ar fi nevoie de Fondul Suveran care ni se prezinta acum, ci de extinderea atributiilor unor institutii deja existente: de pilda, bancile noastre, asa numite "de dezvoltare", sa se comporte ca banci de dezvoltare in mod real, nu doar declarativ, iar prin alte scheme de sprijin si garantare, statul sa incurajeze expansiunea capitalului romanesc.

Nu cred ca initiatorii de la noi s-au gandit in mod real la modelul polonez sau la cel norvegian atunci cand au avansat crearea Fondului Suveran al Romaniei. Modelele sunt enuntate doar formal, pentru a justifica ideea ca si in tara noastra ar trebui sa avem un astfel de Fond.

Patru intrebari-cheie care pot duce Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii catre succes sau insucces

In comunicarile publice s-a avansat cifra de 10 miliarde de euro ca prima borna de atins pentru FSDI.

Cum s-ar alimenta ...citeste mai departe despre "Patru intrebari cheie despre Fondul Suveran de Investitii" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 997 ori
Citeste mai multe despreFondul Suveran de Investitii