Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Pașii cei mai importanți ca să vinzi un teren agricol situat în extravilan

Pașii cei mai importanți ca să vinzi un teren agricol situat în extravilan

Ai un teren agricol de la bunici, situat în extravilan. Nu vrei sa te apuci nici de agricultură și nici nu se găsește într-o zonă de exploatare turistică, să zici că economisești niște bani și, în câțiva ani, iti faci o pensiune. Vrei să îl vinzi, pur și simplu.

Ziare.com iti explică în cadrul rubiricii Banii tăi care sunt procedurile clare, stipulate în lege.

Ca proprietar al terenului care urmează să fie vândut trebuie să soliciți la primăria în raza căruia se află lotul de pamânt afișarea ofertei de vânzare a terenului, precum și înștiințarea preemptorilor.

La 24 de ore de la primirea ofertei, primăria este obligată să o afișeze la sediul său sau pe site, timp de 45 de zile lucrătoare, potrivit specialistilor imobiliari de la storia.ro. Mai mult, autoritățile sunt obligate ca, în termen de trei zile, să transmită oferta mai departe la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și autorităților teritoriale.

Este important de menționat faptul că realizarea vânzării terenului asupra căruia a fost instituit un astfel de drept de preempțiune nu poate avea loc în lipsa obținerii unui aviz specific din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care atestă respectarea procedurii prevăzute de lege pentru exercitarea dreptului de preempțiune sau, în cazul în care titularii dreptului de preempțiune nu își manifestă intenția de a cumpăra terenul, aviz specific care atestă îndeplinirea condițiilor stabilite la art. 41 din lege (pentru potențialii cumpărători, persoane fizice sau persoane juridice).

Autoritățile teritoriale și naționale trebuie să afișeze oferta la sediul lor sau pe site, timp de 15 zile lucrătoare. Titularul dreptului de preempțiune este obligat, potrivit legii, să își manifeste interesul de a cumpăra terenul agricol în termen de 45 de zile lucrătoare de la afișarea ofertei, să comunice și să înregistreze acest lucru la sediul primăriei unde a fost afișată.

După manifestarea interesului, primăria va afișa, în termen de 24 de ore, acceptarea ofertei, iar aceasta va ajunge și la structurile teritoriale.

CEC Bank te învață să fii responsabil cu banii tăi! ...citeste mai departe despre "Pașii cei mai importanți ca să vinzi un teren agricol situat în extravilan" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 903 ori