Parlamentul face comisie sa ancheteze Consiliul Concurentei: Vrea date despre manipularea ROBOR

Marti, 05 Februarie 2019, ora 16:34
1163 citiri
Parlamentul face comisie sa ancheteze Consiliul Concurentei: Vrea date despre manipularea ROBOR
Foto: Arhiva Ziare.com

Biroul permanent al Senatului a aprobat, marti, solicitarea presedintelui Comisiei economice, Daniel Zamfir, pentru desfasurarea unei anchete parlamentare la Consiliul Concurentei cu privire la analizarea unui raport de investigatie referitor la manipularea ROBOR, a anuntat senatorul ALDE.

"Consiliul Concurentei a declansat in anul 2008 o investigatie, a inchis-o in 2013 intr-un mod dubios. Atunci, in Europa, opt banci au fost sanctionate drastic pentru constituirea de cartel, pentru manipularea EUROBOR.

In Romania, in acelasi timp, opt banci au fost spalate, acea investigatie a fost inchisa intr-un mod dubios, desi existau opinii din interiorul Consiliului Concurentei, opinii scrise ale inspectorilor de acolo, cum ca s-au ascuns, s-a favorizat infractorul, deci elemente care sa ne determine sa procedam la o verificare a felului in care s-a inchis acea ancheta", a afirmat Daniel Zamfir, la finalul sedintei Biroului permanent al Senatului.

Zamfir spune, in cererea aprobata de Biroul permanent al Senatulului, ca scopul anchetei parlamentare la Consiliul Concurentei este de a analiza in ce circumstante a fost deschis si inchis raportul referitor la manipularea ROBOR.

"Scopul si obiectivele desfasurarii anchetei parlamentare: Intrucat in spatiul public au aparut aspecte care pun la indoiala modul in care a fost intocmit si inchis raportul de investigatie al Consiliului Concurentei, ancheta parlamentara isi propune analizarea elementelor care au stat la baza intocmirii raportului de investigatie.

Analizarea aspectelor cuprinse in raportul de investigatie si a celorlalte acte si lucruri care au fost intocmite pe parcursul si ulterior acestei anchete", prevede solicitarea presedintelui Comisiei economice a Senatului.

Concluziile anchetei parlamentare vor fi cuprinse intr-un raport ce va fi prezentat Biroului Permanental Senatului in termen de 30 de zile lucratoare.

CC va face publica investigatia din 2008

Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, a afirmat marti, ca institutia va face public dosarul invetigatiei privind suspiciunile de cartel intre banci la stabilirea ROBOR in octombrie 2008, iar ulterior reprezentantii institutiei vor participa la audierile din Senat.

"Am fost intrebati de investigatia noastra (privind o intelegere intre banci la stabilirea ROBOR, in octombrie 2008 - n.red.) . Unii dintre cei care au fost implicati in cazul respectiv se uita la dosarul acela, il pregatim sa il facem public. Pe elementele ...citeste mai departe despre "Parlamentul face comisie sa ancheteze Consiliul Concurentei: Vrea date despre manipularea ROBOR" pe Ziare.com

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#ancheta Consiliul Concurentei, #manipulare ROBOR ancheta , #Stiri Finantare