Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Motivul pentru care Bursa a scazut dupa atacurile lui Tudose la adresa bancilor: Atentie la declaratii iresponsabile!

Motivul pentru care Bursa a scazut dupa atacurile lui Tudose la adresa bancilor: Atentie la declaratii iresponsabile!
Atacul premierului Mihai Tudose la adresa bancilor s-ar rasfrant asupra bursei locale, care a inregistrat o scadere destul de semnificativa. Dar de ce a reactionat piata de capital la declaratiile sefului Guvernului?

Joi, pe 31 august, la o zi dupa ce Tudose a comparat bancile cu banditul Terente, actiunile Bancii Transilvania si cele ale BRD Groupe Societe Generale au coborat cu 3-4%.

Drept urmare, per total, bursa a inregistrat un declin de aproape 1%, fiind trasa in jos de cele mai lichide actiuni de miercuri, primele 2 titluri bancare insumand tranzactii de 28,96 milioane lei, reprezentand 62,67% din rulajul de 46,21 milioane lei (10,06 milioane euro) al pietei de actiuni.

Mai mult, indicele reprezentativ BET a coborat cu 0,97%, pana la nivelul de 8.226,60 puncte, iar indicele compozit BET Plus s-a depreciat cu 0,91%.

Acest declin a avut loc in contextul in care anterior existau conditii de crestere pe bursa. Ziare.com a vrut sa afle de la specialisti de ce a avut loc acest declin pe bursa declansat de declaratiile lui Tudose.

Claudiu Cazacu, Chief Strategist la X-Trade Brokers, subliniaza faptul ca pietele financiare au rolul de a oferi o imagine cat mai aproape de realitate a pretului corect al unui activ. Iar cum acesta depinde direct de fluxurile de capital viitoare, orice decizie referitoare la fiscalitate, afectand direct potentialul de profit atribuibil actionarilor, este relevanta pentru evaluarea actiunilor.

In plus, sectorul bancar este important pentru bursa locala, iar deseori doua dintre actiunile bancilor listate sunt in top 5 dupa volume. Nu de putine ori cea mai lichida actiune de la BVB a fost anul acesta cea a unei banci locale.

"Rulajul de joi al titlurilor bancare a adus volume mari, de 29 milioane de euro, peste media anului in bursa locala, din care 20 de milioane de euro a fost al celor mai tranzactionate doua banci. Emotia creata in jurul lansarii in discutie in spatiul public a propunerii de impozitare a activelor bancare a deblocat pachete importante de actiuni, iar sectorul financiar-bancar a pus presiune pe indicele BET, in care 2 banci au pondere de 30%", ne-a explicat Claudiu Cazacu, care a tinut sa mentioneze ca declaratiile lui nu trebuie sa fie privite ca recomandari de tranzactionare.

Citeste mai departe despre "Motivul pentru care Bursa a scazut dupa atacurile lui Tudose la adresa bancilor: Atentie la declaratii iresponsabile!" pe Ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1444 ori