Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Modificări la asigurările RCA: Criteriul care poate dubla suma de plată

Modificări la asigurările RCA: Criteriul care poate dubla suma de plată

Societățile de asigurare au libertate totală în fixarea tarifelor cu care vând RCA din vara anului trecut. Acestea folosesc noi criterii care influențează prețul asigurării.

Doi șoferi de aceeași vârstă care conduc același tip de mașină și au aceeași încadrare în sistemul bonus malus pot ajunge să plătească prime diferite pentru o poliță RCA cumpărată de la același broker și emisă de aceeași societate de asigurări.

Există deja diferențe și de la simplu la dublu, pentru că firmele de asigurare au introdus în calculul tarifelor RCA criteriul zonal, scrie economica.net.

Indicatorul a mai fost folosit și înainte de apariția legii 132/2017, a RCA, însă de această dată pare că ponderea sa în calculele asigurătorilor este mult mai importantă.

Concret, dacă mașina asigurată este înmatriculată într-o localitate sau județ cu frecvență și severitate mare a accidentelor, prima de asigurare va fi mai mare decât cea standard, în timp ce șoferii din localitățile cu daunalitate mai scăzută decât media sunt bonusați.

Firmele de asigurare își calculează prețurile în așa fel încât să poată acoperi plata daunelor și să realizeze și profit. Cu cât riscurile sunt mai mari, cu atât și costurile sunt mai mari și invers.

„Dacă un șofer de 49 de ani care conduce o mașină cu cilindre de 1,4 litri în orașul Gherla din județul Cluj ar plăti aproximativ 802 lei pentru o poliță RCA, un șofer cu aceleași referințe, dar care conduce în orașul Cluj, plătește în jur de 1.300 de lei. Menționăm că este vorba despre oferte reale și nu despre estimări.

Într-o altă comparație, un șofer cu vârsta între 30 și 35 de ani care conduce în Odorheiu Secuiesc va plăti, conform datelor noastre, aproape la jumătate față de un șofer cu aceeași vârstă din Constanța, ambii conducând un automobil cu capacitatea cilindrică între 1,8 și 2 litri. Mai exact, șoferul din Constanța ar da peste 3.000 de lei pe o poliță RCA, în timp ce șoferul din Odorheiu Secuiesc plătește în jur de 1.450 de lei.”, arată calculele www.studiifinanciare.ro. ...citeste mai departe despre "Modificări la asigurările RCA: Criteriul care poate dubla suma de plată" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 551 ori
Citeste mai multe desprepolite RCA modificare sume plata noutati