Mai sunt de cheltuit 450 milioane euro prin SAPARD

Duminica, 28 Octombrie 2007, ora 22:50
1264 citiri
Mai sunt de cheltuit 450 milioane euro prin SAPARD

Directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), Laszlo Klarik, a declarat, sambata, la Galati, ca Romania mai are de cheltuit 450 de milioane de euro prin programul SAPARD, epuizarea fondurilor fara corectii financiare fiind principalul obiectiv al APDRP in 2008."Planul Agentiei pentru 2008 este, in primul rand, incheierea programului SAPARD fara sa pierdem nici macar un eurocent. Au mai ramas de cheltuit circa 450 de milioane de euro prin programul SAPARD si acum putem spune ca suntem in grafic. Probabil ca n-o sa fie nici macar un eurocent de dezangajare si nici corectii financiare", a afirmat Laszlo Klarik.

Potrivit aceleiasi surse, urmatorul obiectiv prioritar pentru anul viitor il constituie inceperea finantarilor din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, prin programele incluse in Planul National pentru Dezvoltare Rurala 2007-2013.

Directorul general al APDRP a adaugat ca sectorul agrar romanesc se confrunta cu prea multe probleme pentru a lasa necheltuite fondurile europene. "Din pacate, spatiul rural se confrunta cu cele mai mari probleme. Discrepanta de dezvoltare dintre spatiul urban si cel rural, lipsa sau proasta calitate a serviciilor publice din mediul rural, foarte slaba performanta a agriculturii sunt elemente care trebuie sa fie corectate, care trebuie sa fie imbunatatite prin diverse metode. Sigur, banii europeni, ajutorul comunitar reprezinta un mijloc destul de bun pentru a dezvolta aceste sectoare", a spus Laszlo Klarik.

Oferind drept exemplu judetul Galati, care nu a profitat din plin de fondurile de preaderare alocate Romaniei prin programul SAPARD, Klarik a subliniat ca intreprinzatorii din teritoriu trebuie sa realizeze cat mai multe proiecte si sa aplice pentru fondurile destinate dezvoltarii rurale.

"Desi a accesat multe fonduri din programul SAPARD, au fost multe posibilitati de care judetul Galati nu a profitat. De exemplu, nu s-a construit nicio pensiune turistica prin programul SAPARD, nu s-a realizat nicio ferma piscicola. Sunt elemente care ar fi specifice judetului si de care nu s-a profitat. As vrea sa scot acest lucru in evidenta si sa subliniez ca o sa avem in continuare foarte multe fonduri. Noi (ANPDR - n.r.) gestionam cel mai mare buget dintre toate fondurile europene - opt miliarde de euro din totalul de 30 de miliarde acordate Romaniei. Este o mare posibilitate si pentru judetul Galati si am speranta ca intreprinzatorii de aici o sa foloseasca din plin posibilitatile oferite acum, dupa aderare", a declarat directorul general al APDRP.

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, fosta Agentie SAPARD, gestioneaza sumele alocate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si Fondul European pentru Pescuit (FEP). Potrivit datelor prezentate de directorul general Laszlo Klarik, cu ajutorul fondurilor de preaderare alocate Romaniei prin programul SAPARD au fost infiintate 186 de unitati de procesare carne, 95 de unitati de procesare lapte, 429 de ferme zootehnice, 1.231 de ferme vegetale si 45.000 de locuri de munca.

De asemenea, s-au construit peste 2.500 km de drumuri comunale, aproape 5.000 km de alimentari cu apa, circa 900 km de retea de canalizare si s-a realizat protectie impotriva inundatiilor pentru aproximativ 5.000 ha de teren agricol. Toate acestea reprezinta infrastructura pentru circa 15% din populatia rurala a tarii, a apreciat Klarik.

In prezent, 93,6% din teritoriul Romaniei apartine spatiului rural, fata de 20% in restul Uniunii Europene. Aproape jumatate din populatia tarii noastre, 48%, traieste in mediul rural, fata de 15% in UE. De asemenea, 32% din populatia activa a Romaniei e ocupata in agricultura, in comparatie cu celelalte state membre, unde procentul este de numai 5%.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...