Lucian Croitoru (BNR), despre noile taxe "pe lacomie": Publicului nu-i place sa fie jignit. Romania este prea mare pentru viziuni inguste

Sambata, 22 Decembrie 2018, ora 09:41
1200 citiri
Lucian Croitoru (BNR), despre noile taxe "pe lacomie": Publicului nu-i place sa fie jignit. Romania este prea mare pentru viziuni inguste
Foto: Facebook/Lucian Croitoru

Economistul Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR pe Politica Monetara, sustine ca masurile adoptate de Guvern vineri seara in Ordonanta Teodorovici par singurele solutii ramase pentru a compensa cresterea nesustenabila a salariilor si a pensiilor.

"Iata cum vad eu problema cu masurile de a impozita activele bancilor daca ROBOR depaseste 2 la suta, de a impozita cifra de afaceri la companiile din domeniul energiei electrice si termice, de a altera modul actual normal de functionare a pilonului II de pensii:

(i) "Academicii" care au sustinut aceste masuri in spatele usilor inchise inteleg foarte bine raul pe care il fac, dar sunt prea oportunisti pentru a spune adevarul celor care le asculta sfatul;

(ii) In consecinta, toate aceste masuri par singurele solutii ramase pentru a compensa cresterea nesustenabila a salariilor si a pensiilor, si se mizeaza pe ideea ca "taxa pe lacomia bancilor" va fi acceptata, in virtutea faptului ca publicul nu iubeste bancile.

Dar acestea nu sunt solutii de mentinere a dezechilibrelor in limite sustenabile. Iar publicului, oricat de tarat ar fi de trecutul lui comunist, nu-i place sa fie jignit.

Insa politicile masive de redistribuire, adica de a lua de la sectorul productiv, care investeste in viitorul acestei tari, pentru a da pentru consum exact asta fac: ii jignesc pe prea multi prin ipoteza ca acestia din urma nu au maretia visatorului care are nevoie de libertate, cultura si aspiratii, ci se multumesc cu a avea un acoperis, a-si umple burtile si a avea un minimum de asistenta medicala precara", scrie pe Facebook Lucian Croitoru.

Consilierul lui Mugur Isarescu aminteste un citat din fostul presedinte american Ronald Reagan: "Socialistii ignora partea omului care este spiritul. Ei iti pot asigura adapost, iti pot umple burta cu sunca si fasole, te pot trata cand esti bolnav, toate lucrurile garantate unui prizonier sau unui sclav.

Ei nu inteleg ca noi, de asemenea, visam (aspiram la mai mult, nota mea) ".

Pornind de al aceasta idee, Lucian Croitoru crede ca "acest popor nu este deloc lipsit de spirit. El are puterea de a visa cu forta cu care viseaza orice mare popor. Deoacamdata nu are curajul sa viseze, deoarece este indus in eroare de discursul inselator al elitei noastre politice referitor la "inamicul din exterior", prezent aici prin multinationale etc.

Dar cand valul pus de acest discurs se va risipi, visul va tasni cu o forta ce va uimi. In concluzie, chiar daca nu pare, parafraz ...citeste mai departe despre "Lucian Croitoru (BNR), despre noile taxe "pe lacomie": Publicului nu-i place sa fie jignit. Romania este prea mare pentru viziuni inguste" pe Ziare.com

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Lucian Croitoru taxa lacomie banci , #Stiri Finantare