Isarescu a scris Parlamentului. BNR nu sustine plafonarea dobanzilor. Ce solutii propune si cum e in alte tari UE

Miercuri, 18 Aprilie 2018, ora 15:28
1164 citiri
Isarescu a scris Parlamentului. BNR nu sustine plafonarea dobanzilor. Ce solutii propune si cum e in alte tari UE
Foto: Arhiva Ziare.com

BNR nu sustine proiectul privind plafonarea dobanzilor, se arata intr-o scrisoare trimisa de guvernatorul Bancii Centrale, Mugur Isarescu, sefului Comisiei pentru politica economica din Camera Deputatilor, Gheorghe Simon (PSD).

"Stabilirea unui regim de limitare a dobanzii anuale efective (DAE) la creditele destinate consumatorilor, in mod arbitrar, nediferentiat pe categorii de produse si fara o fundamentare a plafoanelor respective in functie de caracteristicilor produselor de creditare este de natura a produce dezechilibre in piata creditului si a afecta stabilitatea financiara", se arata in scrisoarea obtinuta de Ziare.com de la surse din Comisie.

BNR precizeaza ca isi manifesta disponibilitatea de a colabora cu structurile parlamentare pentru reglementarea acestei situatii, prin introducerea unor praguri de dobanda care sa nu perturbe piata financiara.

"Considerand faptul ca in anumite situatii bine definite pot aparea distorsiuni ale functionarii mecanismelor de piata, fiind necesara instituirea unor masuri exceptionale, BNR isi manifesta disponibilitatea de a colabora cu structurile parlamentare si cu autoritatile relevante pentru reglementarea judicioasa a problematicii in discutie, prin introducerea unor praguri de dobanda stabilite pe baza unor criterii functionale, care sa nu creeze efecte disruptive asupra pietei financiare", subliniaza Banca Nationala a Romaniei.

Ce solutii are BNR

Astfel, specialistii BNR propun o metodologie ce porneste de la modele din alte state europene, cum ar fi Franta sau Italia, adaptata la specificul sectorului bancar romanesc.

"Metodologia este fundamentata pe o serie de principii. In primul rand, stabilirea unui nivel maxim al ratelor de dobanda se va face o singura data, la momentul acordarii creditului (consecinta directa a faptului ca in cazul creditelor cu dobanda fixa, ratele de dobanda nu sufera modificari, in timp ce orice modificare a ratelor de dobanda in cazul creditelor cu dobanda variabila este o consecinta directa a variatiei exclusive a indicilor de referinta, reflectie a conditiilor monetare din piata).

In al doilea rand, tinta este plafonarea DAE, indicator care permite compararea la momentul acordarii unui credit a costurilor totale initiale suportate de consumator", se arata in scrisoarea BNR

In al treilea rand, afirma specialistii Bancii Centrale, plafoanele trebuie implementate diferentiat pe monede (lei, valuta) si tipuri de credite:

credite pentru locuinte;credite ...citeste mai departe despre "Isarescu a scris Parlamentului. BNR nu sustine plafonarea dobanzilor. Ce solutii propune si cum e in alte tari UE" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#plafonare dobanzi BNR, #BNR scrisoare plafonare dobanzi , #Stiri Finantare