Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Investitorii vor primi ajutoare de stat in valoare de 28 milioane de euro

Investitorii vor primi ajutoare de stat in valoare de 28 milioane de euro

Cei care investesc peste 30 de milioane de euro si creeaza cel putin 300 de noi locuri de munca pot primi un ajutor de stat de pana la 28,125 milioane de euro, in perioada 2007-2011, cu posibilitatea prelungirii, exceptand zona Bucuresti-Ilfov.

Sunt eligibile pentru acesta schema de ajutor de stat avand ca obiect dezvoltarea regionala intreprinderile inregistrate conform Legii 31/1990 privind societatile comerciale, care au sediul si isi desfasoara activitatea in Romania.

Investitiile sau locurile de munca nou create pot fi realizate in toate sectoarele de activitate cu exceptia pescuitului, industriei carbonifere, siderurgiei, transportului, constructiilor de nave maritime, fibrelor sintetice si producerii initiale a unor categorii de produse agricole.

Ajutorul de stat instituit prin actul normativ se acorda intreprinderilor pentru realizarea unei investitii initiale. Nivelul maxim al ajutorului de stat de care poate beneficia un agent economic este echivalentul in lei a 28,125 milioane de euro, daca realizeaza investitii si creeaza locuri de munca ca urmare a unei investitii initiale in orice regiune de dezvoltare, mai putin regiunea de dezvoltare 8 Bucuresti - Ilfov.

Pentru investitiile si locurile de munca realizate in regiunea de dezvoltare Bucuresti-Ilfov nivelul maxim al ajutorului de stat de care poate beneficia un agent economic este echivalentul in lei al sumei de 22,5 milioane de euro.

Durata schemei de ajutor de stat este de cinci ani, respectiv perioada 2007-2011, cu posibilitatea prelungirii. Bugetul total maxim al acestei scheme este echivalentul in lei a 500 de milioane de euro, in limita plafoanelor bugetare anuale pe perioada celor cinci ani. Pentru 2007 bugetul acestei scheme este echivalentul in lei a zece milioane de euro.

Actul normativ nu se aplica firmelor in dificultate si firmelor impotriva carora a fost emisa o decizie de recuperare a unui ajutor de stat, daca aceasta decizie de recuperare nu a fost deja executata.

De asemenea, nu pot beneficia de ajutor de stat intreprinderile care inregistreaza debite restante la bugetul general consolidat si nu se afla in procedura de executare silita, faliment, reorganizare judiciara, dizolvare, inchidere operationala, lichidare sau alte situatii reglementate de lege.

Potrivit hotararii, intreprinderile nu pot beneficia de ajutoare de stat in favoarea activitatilor legate de export, anume ajutoarele legate direct de cantitatile exportate, de stabilirea si operarea unei retele de distributie sau pentru alte cheltuieli legate de activitatea de export, de ajutorul care favorizeaza utilizarea produselor nationale in detrimentul produselor de import, de ajutorul pentru intreprinderile mici nou create cu exceptia ajutorului pentru investitii sau consultanta aferenta investitiilor si de ajutor pentru operare.

Numarul estimat al intreprinderilor care urmeaza sa beneficieze de ajutor de stat potrivit actului normativ este de 110, numarul mediu anual de beneficiari fiind de 22.

Acquis-ul comunitar in domeniul ajutorului de stat permite acordarea de ajutor de stat regional in functie de nivelul PIB/locuitor in respectiva regiune.

Conform noului Ghid privind ajutoarele de stat cu finalitate regionala 2007-2013, adoptat de Comisia Europeana in decembrie 2005, intreg teritoriul Romaniei este eligibil pentru ajutor de stat regional, beneficiind de procentul maxim de intensitate a ajutorului (de 50% in conditiile in care PIB/locuitor este mai mic decat 45% din media UE 25), exceptie facand regiunea Bucuresti -Ilfov care beneficiaza de intensitate de 40% (PIB/locuitor este intre 45% si 60% din media UE 25).

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1052 ori