„Povara” investitorilor care vor să scape de aurul rusesc și nu pot. Poziția dificilă în care se află băncile londoneze

Marti, 02 August 2022, ora 09:10
640 citiri
„Povara” investitorilor care vor să scape de aurul rusesc și nu pot. Poziția dificilă în care se află băncile londoneze
Unii investitori doresc să scape de aurul rusesc din portofoliile lor, dar acesta nu este atât de uşor de eliminat FOTO Pixabay

Unii investitori doresc să scape de aurul rusesc din portofoliile lor, dar acesta nu este atât de uşor de eliminat. O interdicţie de facto a lingourilor ruseşti impusă după invadarea Ucrainei de către Moscova, iniţiată de piaţa londoneză la începutul lunii martie, nu se aplică sutelor de tone de aur care stau în seifuri comerciale încă de dinaintea începerii conflictului, relatează Reuters.

Administratorii de fonduri care doresc să vândă metalul preţios pentru a evita adâncirea riscului reputaţional de a deţine active legate de Rusia în portofoliile lor, ar putea declanşa o luptă costisitoare pentru a-l înlocui cu aur non-rus, potrivit bancherilor şi investitorilor.

"Acest lucru ar servi doar pentru a dăuna investitorilor. Nu dăunează regimului (rus)", a spus Christopher Mellor de la Invesco, al cărui fond are aproximativ 265 de tone de aur, din care 35 de tone sunt produse în Rusia, cu o valoare de piaţă de aproximativ 2 miliarde de dolari.

Dilema cu care se confruntă investitorii reflectă creşterea prezenţei Rusiei în comerţul global cu lingouri şi centrul acestuia, piaţa din Londra, unde zilnic au loc tranzacţii private în valoare de aproximativ 50 de miliarde de dolari.

O vânzare rapidă a aurului din Rusia, un furnizor prezent în top trei, ar putea perturba acest comerţ prin subminarea principiului că toate lingourile din sistemul de tranzacţionare de la Londra sunt interschimbabile, indiferent de originea lor, potrivit a trei bancheri seniori de la marile bănci comerciale de aur.

Pentru a susţine piaţa, doi dintre bancheri au declarat pentru Reuters că au contactat clienţii şi băncile rivale pentru a le spune că nu vor renunţa la lingourile ruseşti bătute înainte de război.

Bancherii au spus că şi-au sfătuit clienţii şi alţi traderi că ar trebui să facă acelaşi lucru. Aceştia au refuzat să fie numiţi din cauza caracterului confidenţial al conversaţiilor.

Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie în ceea ce a numit o ”operaţie militară specială” care vizează demilitarizarea Ucrainei şi îndepărtarea naţionaliştilor periculoşi.

Kievul şi Occidentul numesc acest lucru un pretext fără temei pentru o acaparare agresivă de pământ.

Banca Angliei, care operează cel mai mare seif de aur din Marea Britanie, a declarat că consideră lingourile de aur ruseşti fabricate înainte de conflictul din Ucraina eligibile pentru tranzacţionare ...citeste mai departe despre "„Povara” investitorilor care vor să scape de aurul rusesc și nu pot. Poziția dificilă în care se află băncile londoneze" pe Ziare.com

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#aur, #Rusia, #investitori, #portofoliu , #Stiri Finantare