In contextul crizei generate de propagarea Covid-19, Akcenta propune solutii financiare pentru importatorii afectati

Miercuri, 11 Martie 2020, ora 09:54
1068 citiri
In contextul crizei generate de propagarea Covid-19, Akcenta propune solutii financiare pentru importatorii afectati

Covid-19 nu e un indice bursier, dar evolutia lui in timp real pare sa influenteze deciziile investitorilor din ultimele zile mai mult decat cotatiile actiunilor de pe Wall Street.

Iar comportamentul acestora a fost unul previzibil: au renuntat rapid la stocurile de actiuni si s-au reorientat catre activele "safe haven", investind in aur, bonduri de stat cu risc redus si asigurandu-si lichiditati in valute forte.

Ca urmare, pe 24 februarie, la scurt timp dupa ce virusul a fost semnalat in Europa, uncia de aur a atins pretul de 1.304,50 de lire sterline, un maxim istoric absolut.

La noi, in aceeasi perioada de timp, cursul leului a batut mai multe recorduri negative fata de euro, culminand cu 4,8127 in 28 februarie.

Insa panica din randul antreprenorilor nu a atins gradul de isterie care afecteaza o parte a populatiei, iar asta e probabil singura veste buna din toata aceasta criza.

Pentru ca vestile rele din economie se inmultesc de la o zi la alta.

Sectoare intregi de activitate au fost lovite din plin de masurile exceptionale pe care au fost nevoite sa le ia statele pentru stoparea propagarii noii tulpini a virusului gripal. Cele mai afectate pana acum par sa fie transporturile, si nu doar cele aeriene, ci si cele maritime si terestre care deservesc calatori.

Pornind de aici, prima "victima colaterala" a fost turismul. E clar deja ca anul 2020 va fi mult sub cel anterior la capitolul incasari, avand in vedere avalansa de anulare a rezervarilor din zone in care sezonul estival era mereu aglomerat.

Nici transporturile de marfuri nu trec printr-o perioada profitabila. Inmultirea si prelungirea controalelor vamale pentru identificarea persoanelor ce trebuie tinute in carantina, ca si verificarea amanuntita a tuturor produselor cu potential de risc pentru sanatate au dus la activarea clauzei de forta majora din aproape toate contractele de import-export.

Daca la toate acestea adaugam si faptul ca focarul de coronavirus se afla in China, principalul furnizor al economiei mondiale, avem deja in fata furtuna perfecta.

Cu o lovitura de asemenea proportii data comertului transfrontalier, ne putem astepta la o scadere abrupta a productiei din aproape toate sectoarele, ceea ce va eroda puternic veniturile companiilor.

Desigur, exista si castigatori de pe urma acestei situatii critice. E vorba de jucatorii care activeaza in domeniul pharma si de producatorii mastilor de protectie, care tind deja sa lanseze o noua moda.

Insa castigul l ...citeste mai departe despre "In contextul crizei generate de propagarea Covid-19, Akcenta propune solutii financiare pentru importatorii afectati" pe Ziare.com

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#solutii financiare importatori, #solutii importatori afectati coronavirus, #solutii financiare Akcenta , #Stiri Finantare