Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

In 2007 doar jumatate din subventia pe hectar ajunge la fermierii romani

In 2007 doar jumatate din subventia pe hectar ajunge la fermierii romani
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a estimat ca in acest an se vor acorda doar 56 % din fondurile europene destinate platilor directe, ceea ce inseamna ca doar o parte din fermierii care au depus cererea pentru subventia la hectar primesc banii in acest an.

Ministerul Agriculturii a anuntat, luni, ca fondurile de la Comisia Europeana care urmeaza sa fie derulate in acest an sunt de 559.751.000 de euro, pentru plati directe la hectar si dezvoltare rurala.

Surse din MADR au declarat, miercuri, pentru NewsIn, ca din aceasta suma, circa 250 de milioane de euro reprezinta estimarea platilor pentru subventia la hectar.

Pentru plati directe la hectar, Romania primeste 440 de milioane de euro si, potrivit normelor europene, platile se fac din bani de la bugetul de stat, urmand ca Romania sa-si deconteze banii de la Uniunea Europeana.

Tinand cont de estimarea Ministerului Agriculturii, de a cheltui doar 56 % din suma alocata pentru plati directe, inseamna ca doar o parte din cei 1,2 milioane de fermieri care au depus cererea vor primi banii in acest an.

Directorul general APIA Nicolae Sterghiu a declarat, recent, pentru NewsIn, ca doar printr-o decizie politica s-ar putea aloca, in luna decembrie, toti banii pentru fermieri, deoarece Guvernul are la dispozitie sase luni, decembrie 2007-iunie 2008, pentru a face platile catre fermieri.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a infirmat, marti, posibilitatea activarii unei clauze de salvgardare pe agricultura, asa cum a informat marti un cotidian central, dar nu exclude un eventual mecanism de corectie financiara care poate fi aplicat de Comisia Europeana.

"Nu poate fi vorba de clauza de salvgardare pe agricultura, este vorba de un mecanism de corectie financiara care este legat de aprecierea Comisiei Europene privind modul de functionare al celor doua agentii de plati (Agentia de Plati pentru Interventie in Agricultura-APIA si Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit - APDRP) si al bazei de date privind fermierii si parcelele. Acest mecanism de corectie financiara nu are nicio legatura cu Planul National de Dezvoltare Rurala", se precizeaza in comunicatul de presa remis de MADR, marti, pentru NewsIn.

Directorul general APIA a declarat, miercuri, pentru NewsIn, ca agentia va primi o misiune din partea Comisiei Europene, in perioada 18-22 iunie, care va evalua Sistemul Integrat de Administrare si Control (IACS), iar rezultatele vor conta pentru acreditarea permanenta a agentiei.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 882 ori