Guvernatorul BNR, ingrijorat de evolutia pretului la energie

Vineri, 04 August 2017, ora 23:34
933 citiri
Guvernatorul BNR, ingrijorat de evolutia pretului la energie
Foto: captura video

Ne preocupa, categoric, evolutia preturilor administrate, iar in acest context evolutia preturilor la electricitate, a declarat, vineri, intr-un briefing de presa, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

"Cand o sa apara cifra in perioada urmatoare privind inflatia din iulie, o buna parte din cresterile de preturi in indicele pretului de consum va proveni de la electricitate. Ne preocupa si sunt nevoit sa revin: de multe ori spuneam ca intr-o tara in care avem multe incertitudini, cea mai mare a devenit evolutia preturilor administrate, pe care nu reusim sa le prognozam.

Este o declaratie usor malitioasa, dar trebuie sa o fac. Ne preocupa, categoric, evolutia preturilor administrate, in acest context evolutia preturilor la electricitate si, din cate stim noi, organele abilitate cu administrarea acestor preturi vor face, in perioada urmatoare, comunicarea necesara, ceea ce ne va ajuta si pe noi in noua prognoza de inflatie. Deocamdata, evolutia preturilor in Romania este controlata, iar inflatia este una dintre cele mai mici din Europa", a subliniat Isarescu.

Joi, Ministerul Energiei a precizat, intr-un comunicat de presa, ca semnalele primite din piata energiei electrice privind posibile intelegeri neconcurentiale intre producatori de energie din Romania au fost transmise spre analiza Consiliului Concurentei, in urma situatiei pe care Romania o inregistreaza pe bursa de energie electrica, unde preturile au atins un nivel ridicat fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In plina vara, in doua zile, pretul la energie a explodat. Celula de criza la ANRE, se ia in calcul plafonarea pretului

Potrivit sursei citate, situatia actuala se datoreaza mai multor factori locali si regionali, unul dintre acestia fiind legat de cresterea consumului de electricitate pe fondul codurilor de canicula. In prezent, necesarul de consum este de 7.500 - 8.000 MW, cu peste 1.000 de MW mai mult decat in perioada similara a anului trecut.

Reprezentantii Ministerului Energiei precizeaza ca in regiune sunt preturi similare, iar Romania functioneaza pe o piata europeana, avand bursa de energie cuplata cu alte piete. In acest context, preturile energiei pe bursa sunt influentate de cele de pe pietele cu care Romania este cuplata.

Totodata, Ministerul Energiei va incepe o analiza privind cauzele productiei scazute din hidrocentrale, aportul energiei hidro in asigurarea consumului Romaniei fiind in aceasta perioada mai mic decat in mod obisnui ...citeste mai departe despre "Guvernatorul BNR, ingrijorat de evolutia pretului la energie" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#Isarescu pret energie , #Stiri Finantare