Europarlamentarul Ana Gomes: Romania poate sa interzica actiunile la purtator, daca exista vointa politica

Sambata, 04 Noiembrie 2017, ora 08:51
997 citiri
Europarlamentarul Ana Gomes: Romania poate sa interzica actiunile la purtator, daca exista vointa politica
Foto: Facebook European Parliament

Europarlamentarul Ana Gomes, vicepresedinte al Comisiei Panama Papers din Parlamentul European, a declarat, vineri, ca Portugalia a interzis complet actiunile la purtator, iar Romania poate face acelasi lucru, daca exista "vointa politica". Gomes spune ca lipsa acestei vointe este si motivul pentru care tarile membre UE nu au reusit sa lupte suficient de bine impotriva a ceea ce ascund actiunile la purtator.

"Nu este suficient sa interzici actiunile la purtator, pentru ca exista si firme care sunt detinute de alte firme, off-shore-urile, care bineinteles ca au aceste actiuni la purtator. De ce a facut Portugalia acest lucru, de ce a luat aceste masuri? Pentru ca a simtit ca este nevoie de astfel de masuri daca ne dorim sa punem in aplicare directiva care lupta impotriva spalarii banilor", a declarat Ana Gomes, vicepresedinte al Comisiei Panama Papers in Parlamentul European, la dezbaterea organizata de RoAction, "Romania la vedere" Actiunile la purtator - sursa de devalizare a fondurilor publice".

Europarlamentarul a amintit ca Portugalia a interzis complet actiunile la purtator, iar Romania poate face acelasi lucru, daca exista "vointa politica".

"Am vazut ce s-a intamplat cu opinia publica odata cu scandalul produs de dosarul Panama Papers. Daca a reusit Portugalia, poate si Romania, daca este vointa politica. Raportul Panama Papers, pe care il am cu mine, are o concluzie conform careia totul este posibil atunci cand exista vointa politica", a spus Ana Gomes.

Ea considera ca aceasta vointa politica este de fapt si motivul pentru care tarile membre UE nu au luptat suficient de bine impotriva a ceea ce ascund actiunile la purtator.

"Singurul motiv pentru care noi, la nivelul UE nu am luptat mai bine impotriva industriei secretelor off-shore-urilor este ca nu a existat vointa politica suficienta in statele membre", a subliniat Gomes.

Europarlamentarul a mentionat si activitatea jurnalistilor in descoperirea neregulilor si coruptiei din sistem, amintit aici de jurnalista malteza Daphne Galizia, care a coordonat investigatia Panama Papers si care a fostul ucisa luna trecuta.

"Am mentionat activitatea jurnalistilor. Cu cateva zile inainte de a vota in comisie cu privire la dosarul Panama ne-a socat vestea uciderii jurnalistei din Malta. Este de remarcat ca nu s-a abatut de la acest drum de a expune coruptia, dar a platit cu pretul vietii. Trebuie sa ne asteptam la mobilizari si din partea societatii civile si bineinteles ca unii dintre int ...citeste mai departe despre "Europarlamentarul Ana Gomes: Romania poate sa interzica actiunile la purtator, daca exista vointa politica" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#actiuni purtator Romania, #actiuni purtator interzicere proiect lege , #Stiri Finantare