Erste: Costurile de finantare ale Romaniei pot creste, din cauza lui Ponta

Sambata, 20 Octombrie 2012, ora 09:36
3698 citiri
Erste: Costurile de finantare ale Romaniei pot creste, din cauza lui Ponta

Costurile de finantare ale Romaniei ar putea creste in perioada ramasa pana la sfarsitul anului si chiar dupa, ca urmare a declaratiei premierului Victor Ponta privind faptul ca necesitatile de finantare pentru ultimele 45 de zile din acest an nu sunt acoperite, considera analistii Erste.

Ponta - In forma actuala a bugetului ramanem fara bani din 15 noiembrie

Randamentele obligatiunilor de stat au crescut saptamana aceasta, in timp ce banca centrala a continuat sa limiteze lichiditatea in piata prin intermediul operatiunilor repo la o saptamana (sase miliarde lei), in incercarea de a contracara slabirea leului.

BNR lupta pentru leu: Pune presiune, din nou, pe lichiditatea din piata

Mai mult, declaratia bulversanta a premierului Ponta - retrasa ulterior - potrivit careia necesitatile de finantare pentru ultimele 45 de zile din acest an nu sunt acoperite este de natura a sporit incertitudinea, iar investitorii nu se vor sfii sa liciteze mai sus in perioada ramasa din acest an si chiar in continuare", se arata intr-o analiza a Erste.

In plus, inflatia va exrcita presiuni asupra preturilor titurilor de stat cel putin pana la jumatatea anului viitor, nefiind exclus ca randamentele titlurilor de stat pe cinci ani sa depaseasca 7%, estimeaza expertii bancii austriece.

Premierul Victor Ponta a afirmat duminica, 14 octombrie, ca prioritatea actuala a Guvernului este identificarea fondurilor pentru functionarea spitalelor, plata unei parti din pensii si activitatea Ministerului Administratiei si Internelor, deoarece constructia bugetara nu prevede nicio resursa pentru ultimele 45 de zile ale anului.

El a explicat astfel ca a constatat ca fosta administratie a aprobat un buget din care lipseste finantarea aferenta ultimelor 45 de zile din acest an, in conditiile in care cererile de alocari insumeaza 3,5 miliarde lei, reprezentand necesarul minim pana la sfarsitul anului.

Joi, Ministerul Finantelor Publice a imprumutat 300 milioane lei prin obligatiuni la doi ani, exact cat si-a propus, la un randament mediu de 6,35%, in crestere fata de cel platit la licitatia organizata la inceputul lunii octombrie, de 6,2%. Bancile au facut oferte in suma de 753,3 milioane de lei. Titlurile ajung la scadenta in iulie 2014.

Finantele au imprumutat 300 milioane de lei, la randamente in crestere

Erste anticipeaza ca Guvernul va depasi tinta de deficit bugetar de 3% din PIB pe standardul ESA in acest an, deoarece arieratele, in special cele inregistrate la nivelul administratiilor publice locale, raman "o problema spinoasa".

MFP ar putea accesa insa finantare cu mai mare usurinta de pe pietele internationale, datorita scaderii semnificative a primei de risc, la minimul ultimilor patru ani.

România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
Comisia Europeană a decis miercuri, 24 aprilie, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, precum şi a unor avize motivate...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#Romania costuri finantare, #crestere costuri finantare, #Victor Ponta costuri finantare , #Stiri Finantare