Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Dupa sase luni in UE, am dat mult mai mult decat am luat

Dupa sase luni in UE, am dat mult mai mult decat am luat

Dupa o jumatate de an de la aderare, Romania a cotizat la bugetul Uniunii Europene 535 de milioane de euro si a incasat doar 330 de milioane din banii europeni, potrivit datelor Ministerului Economiei si Finantelor. Cu alte cuvinte, suma totala primita reprezinta doar circa 60% din suma totala platita.

"Pina acum am cotizat la bugetul european 1.766 de milioane de lei, din care transa din luna iulie este de 227 de milioane de lei", a spus Stefan Ciobanu, director la Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale din Ministerul Economiei si Finantelor. Daca este luata in considerare alocarea de fonduri comunitare pentru acest an, Romania nu a reusit sa absoarba decit o sesime din banii pe care-i putea accesa. Astfel, din cele 1,9 miliarde de euro la care tara noastra avea acces in primul an dupa aderare, nu au fost cheltuite pina acum decit 330 de milioane de euro.

Sint doua categorii de fonduri comunitare la care Romania are dreptul, cele de preaderare si cele postaderare. Banii cheltuiti pina acum de tara noastra sint doar din programele de preaderare, adica PHARE, ISPA si SAPARD. Potrivit datelor Ministerului Economiei si Finantelor, in perioada 1 ianuarie-30 iunie, Agentiile de Implementare au platit fonduri externe nerambursabile in valoare de 155,7 milioane de euro - pentru Programele PHARE, 73,7 milioane de euro - Programul ISPA si 101 milioane euro - Proiectele SAPARD.

Din fondurile structurale la care are dreptul pentru 2007, adica 1,2 miliarde de euro, tara noastra nu va primi pina la finalul anului nici un ban. Cel mult vom reusi sa angajam o parte din fonduri, daca autoritatile romane vor reusi sa finalizeze procedurile pina la toamna, iar potentialii beneficiari vor depune proiecte. "Lansarea perioadei de depunere a cererilor va avea loc in lunile august-septembrie. Dupa ce beneficiarii depun proiectele, autoritatile le analizeaza si le aproba pe cele eligibile. Analiza poate dura intre o luna si trei luni. Astfel, prin decembrie, probabil, se vor semna deja contracte. Astfel, in acest an nu se pune problema unor accesari de fonduri, ci doar de angajare", a spus Ciobanu.

El a explicat ca banii alocati Romaniei sint prevazuti in bugetul Comisiei Europene, dar tara noastra ii poate utiliza dupa formula n+3, adica pina in 2010. "Banii apar in bugetul Comisiei, dar noi putem trage din ei pina in 2010, ii putem cheltui si in doi ani, dar Comisia ne permite sa ii accesam in patru ani. Astfel, la finalul anului 2010, noi trebuie sa avem la CE cereri de plata pentru cele 1,2 miliarde de euro. Tot asa, pentru cele 1,8 miliarde de euro alocati tarii noastre pentru 2008, Romania trebuie sa prezinte facturile Comisiei pina la finalul anului 2011", a precizat Ciobanu.

Continuarea in <a href=http://www.cotidianul.ro/index.php?id=12694&art=33075&cHash=54e2571133>Cotidianul</a>

<b>Bloombiz</b>

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 966 ori