Dobanzile la credite pentru populatie ar putea fi limitate la 50% peste dobanda cheie a BNR

Joi, 07 Decembrie 2017, ora 21:48
1261 citiri
Dobanzile la credite pentru populatie ar putea fi limitate la 50% peste dobanda cheie a BNR
Foto: Arhiva Ziare.com

Dobanzile la credite pentru populatie ar putea fi limitate la cel mult 50% peste dobanda cheie a BNR, in prezent de 1,75%, prin modificarea ordonantei privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar, a anuntat, joi, presedintele Comisiei economice, industrii si servicii din Senat, Daniel Zamfir.

Astfel, la dobanda-cheie actuala, dobanda ce ar putea fi perceputa la credite nu ar putea sa depaseasca 2,62%, pe formula dobanda de politica monetara (1,75% in prezent) plus maximum 50% din aceasta.

"Este un proiect de lege care prevede urmatorul lucru simplu: intervenim pe ordonanta 13/2011, care ea insasi este o ordonanta ce plafoneaza atat dobanda remuneratorie, cat si pe cea penalizatoare. O plafoneaza. Stabileste niste plafoane pentru imprumuturile intre persoane juridice, stabileste, de asemenea si plafoneaza, imprumuturile intre persoane fizice si nu stabileste si nu plafoneaza dobanda remuneratorie si pe cea penalizatoare intre persoana juridica si persoana fizica. Aceasta ramane neplafonata.

Acest lucru a dus la nebunia dobanzilor rostogolite la IFN-uri de s-a ajuns si la dobanzi de 20.000%. Faptul ca nu a fost reglementata dobanda penalizatoare. Si, atunci, IFN-urile au pus dobanzi cat au dorit", a spus Daniel Zamfir, la o conferinta organizata de Grupul Clientilor cu Credite in CHF (GCCC).

Potrivit acestuia, dupa aprobarea modificarii, bancile nu vor mai putea acorda populatiei credite cu dobanzi mai mari de 50% peste dobanda cheie a Bancii Nationale a Romaniei, in prezent de 1,75%.

De asemenea, acesta spune ca a reintrodus in Codul Civil retractul litigios care da posibilitatea celor care au fost deposedati de bunuri sa le poata rascumpara de la firma de recuperare platind dublul sumei cu care bunul respectiv a fost cumparat de firma de la banca.

Ambele modificari ar putea ajunge in Plenul Senatului pana la finalul acestui an, in cazul in care calendarul permite, prioritatea fiind dezbaterea Legii Bugetului.

De astazi, au intrat in vigoare conditii stricte de acordare a creditelor de catre IFNCu cat cresc ratele la creditele in lei ca urmare a majorarii ROBOR ...citeste mai departe despre "Dobanzile la credite pentru populatie ar putea fi limitate la 50% peste dobanda cheie a BNR" pe Ziare.com

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#dobanda credite populatie , #Stiri Finantare