Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cum pot bancile sa plateasca taxa zero pe active, dupa modificarea controversatei OUG 114

Cum pot bancile sa plateasca taxa zero pe active, dupa modificarea controversatei OUG 114
Modificarile aduse OUG 114 in domeniul bancar sunt substantiale, iar cele care se refera la taxa pe active sunti mult mai avantajoase decat cele din ordonanta adoptata la finalul anului trecut, afirma expertii PwC Romania.

Mai exact, in noua varianta, taxa pe active nu mai face referire la ROBOR, ci la cota de piata. Astfel, bancile cu o cota de piata peste 1% vor plati o taxa de 0,4%, iar cele cu o cota de piata sub 1% vor achita o taxa de 0,2%, a declarat joi Diana Coroaba, partener Consultanta Fiscala, PwC Romania, la o conferinta pe tema modificarilor anuntate pentru OUG 114. In 2017, a subliniat ea, numarul bancilor cu o cota de piata peste 1% se ridica la 17.

"Modificarile sunt semnificative, e esential ca proiectul sa intre acum in vigoare, altfel bancile riscau sa plateasca in aprilie taxa din OUG 114 care este acum in vigoare. Noua ordonanta este mult avantajoase fata de OUG curenta, doar modalitatea de calcul e mai dificila.

Nu se mai face referinta la ROBOR, ci la cota de piata. Bancile cu o cota de piata peste 1% platesc o taxa de 0,4% iar cele cu cota sub 1% platesc o taxa de 0,2%. In 2017 aveau cota de piata de peste 1% 17 banci. Pentru 2018 inca nu exista date. Deci acestea ar plati 0,4%", a declarat Diana Coroaba.

O alta modificare se refera la faptul ca bancile care au pierdere contabila nu vor mai plati aceasta taxa. Se pune insa aici intrebarea daca nu este vorba despre o discriminare. Dar consultantul fiscal PwC spune ca este normal ca bancile in pierdere sa nu plateasca, pentru ca altfel ar pune intreg sistemul bancar in dificultate.

"Nu s-a facut o analiza pentru a putea spune daca este discriminare. Dar este normal ca bancile in pierdere sa nu plateasca pentru ca ar fi puse in dificultate. Si in Polonia se intampla acelasi lucru.

O banca nu este ca o societate normala care isi declara insolventa daca este in pierdere. Este o situatia mult mai delicata, de aceea si BCE si BNR au atras atentia ca taxele bancare prevazute in OUG 114 pun in dificultate sistemul bancar", a declarat Diana Coroaba.

Totodata, bancile nu vor mai plati taxa semestrial, ci anual, prima data fiind pe 25 august 2019. Ulterior se va face o regularizare, care poate fi in plus sau in minus.

"Taxa nu mai este semestriala, ci anuala. Taxa pe activele bancare se va plati semestrial, prima data pe 25 august 2019, apoi se va face o regularizare in 25 august 2020 care poate fi in plus sau in minus, in functie de cifrele pe acest an", a explicat Dia ...citeste mai departe despre "Cum pot bancile sa plateasca taxa zero pe active, dupa modificarea controversatei OUG 114" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 735 ori