Viitorul geopolitic (coroborat cu cel economic) este tulbure şi nepredictibil. Există temeri profunde cu privire la prețul gazelor, la pretul energiei electrice, viitorul incert al livrărilor de combustibil etc., în lumina inflaţiei tot în creștere.
Ziare.com îţi explică în cadrul rubricii Banii tăi cum îţi protejezi cât mai bine bugetul de plinul frecvent de la benzinărie.
"Comparativ cu luna august, pretul mediu al unui litru de benzină a scăzut cu 4.6%, ceea ce înseamna că un plin (50 de litri) costa, ieri, 13 septembrie 2022, cu 17.5 lei mai puţin decât în urmă cu 30 de zile.
În cazul motorinei, preţul mediu al unui litru a crescut cu 2.8%, ceea ce înseamna ca un plin (50 de litri) costă cu 11.5 lei mai mult decăt în urma cu 30 de zile", conform peco-online.ro.
Prin urmare, dacă eşti îngrijorat de cât de mult plăteşti la pompă, vă prezentăm cinci moduri de a folosi mai puțin combustibil și de a economisi un pic din bani.
1. Mergi cu bicicleta, ia autobuzul sau fă o plimbare
Poate nici nu te-ai gândit, dar poți folosi mai puțin combustibil doar conducând mai rar. Cu vremea încă caldă, va fi ușor să mergeți cu bicicleta, să mergeți pe jos sau, dacă este posibil, în funcție de locul în care locuiți, să folosiți transportul public.
În mod similar, dacă trebuie să vă folosiți mașina, combinați mai multe călătorii într-una singură (acest lucru poate fi util în special când este frig afară).
2. Reduceţi viteza
Excesul de viteză te costă mai mulți bani. În timp ce viteza optimă de economie de combustibil a fiecărui vehicul variază ușor, iată o regulă generală bună: în momentul în care ce ai depășit o anumită valoare, consumul de combustibil începe să se înrăutățească (şi asta rapid). Rezistența la aer și rezistența la rulare a anvelopelor sunt "de vină" în acest context
Puteti consulta FuelEconomy.gov, care are un instrument ce vă spune exact câți bani vă poate costa excesul de viteză, în funcție de modelul vehiculului.
3. Nu conduce agresiv
Unul dintre cei mai mari risipitori de combustibil este condusul agresiv - sportiv. Lovirea constantă a frânelor, apoi accelerarea rapidă va arde combustibilul mai repede decât conducerea echilibrată și constantă.
Pentru călătoriile lungi utilizați controlul vitezei de croazieră pentru a ajuta la menținerea unei viteze regulate.
4. Fii atent la greutate și ...citeste mai departe despre "Cum înveţi să faci economie de combustibil. Top 5 metode eficiente şi complet benefice pentru bugetul tău când eşti sofer" pe Ziare.com