Indicele anual al costurilor care te ajuta sa găsesti cel mai ieftin împrumut. Valorile care nu sunt incluse în calcul

Luni, 11 Octombrie 2021, ora 08:30
640 citiri
Indicele anual al costurilor care te ajuta sa găsesti cel mai ieftin împrumut. Valorile care nu sunt incluse în calcul
DAE se calculează pe baza unei unei formule matematice stabilite la nivel european FOTO Unsplash.com

Pentru a simplifica procesul de înțelegere a costurilor unui credit a fost dezvoltat conceptul de Dobânda Anuală Efectivă (DAE), care este exprimat sub formă procentuală și care determină costul total al unui credit.

Potrivit prevederilor legale, orice instituție financiară bancară sau nebancară are obligația de a calcula și oferi publicului informații despre DAE pentru toate categoriile de creditare puse la dispoziție.

Ziare.com îți explică în cadrul rubricii Banii tăi cine trebuie să calculeze valoarea DAE si ce costuri sunt incluse.

DAE se calculează pe baza unei formule matematice stabilite la nivel european, prin care toate costurile creditului sunt exprimate într-o formă procentuală.

Când contactezi un credit de nevoi personale ar trebui să găsești și valoarea DAE. Mai mult, trebuie să te asiguri că valoarea DAE este menționată și în contractul de credit.

Iar pentru calculul DAE sunt luate în considerare o serie de costuri și comisioane, parte dintr-o formulă matematică pe care, din fericire, nu este nevoie să o faci tu. Cu toate acestea, este indicat să cunoști care sunt componentele, ca sa iți faci o idee despre ce anume este vorba:

taxele inițiale, precum cea de analiză a dosarului și cea aferentă interogării la Biroul de Credite;comisioanele, precum cel de acordare a creditului, de procesare a datelor și de administrare;prima de asigurare de viață, în cazul în care acest serviciu este inclus în creditul contractat.

Pe de alta parte, trebuie sa știi ca nu toate costurile sunt incluse în valoarea DAE, de aceea nu trebuie sa te surprindă că valoarea ratei lunare pe care o vei avea de achitat poate fi mai mare, din cauza acestora.

Costurile neincluse în calculul DAE sunt:

comisioanele sau costurile generate de depășirea termenelor de plată a ratelor;anumite servicii adiționale, prestate de entitatea care oferă creditul;costurile notariale, când ai un credit ipotecar sau un credit auto.

Această practică trebuie pusă în aplicare cu precădere în cazul creditelor de lungă durată, cu valoare mare, unde suma totală pe care o vei avea de returnat este una consistentă.

CEC Bank te încurajează să fii responsabil cu banii tăi! ...citeste mai departe despre "Indicele anual al costurilor care te ajuta sa găsesti cel mai ieftin împrumut. Valorile care nu sunt incluse în calcul" pe Ziare.com

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#DAE, #credit, #comisioane, #costuri, #rata lunara , #Stiri Finantare