Cum a influentat pandemia COVID-19 economiile romanilor si relatia lor cu bancile - sondaj IRES (Grafice)

Joi, 28 Mai 2020, ora 10:48
936 citiri
Cum a influentat pandemia COVID-19 economiile romanilor si relatia lor cu bancile - sondaj IRES (Grafice)
Foto: Arhiva Ziare.com

Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie - IRES a analizat modul in care pandemia de COVID-19 a influentat economiile romanilor si relatia lor cu bancile, dar si intentiile viitoare de a se indatora.

Studiul releva ca 4 din 10 romani au economii, iar o treime dintre romanii cu economii au apelat la acestea in timpul pandemiei.

60% dintre ei isi pastreaza economiile la banca, fie sub forma unui cont de economii (41%), fie intr-un alt tip de cont (19%), in timp ce peste o treime spun ca nu isi tin economiile la banca sau ca nu au cont, se arata intr-un comunicat remis joi Ziare.com.

"Barbatii, tinerii intre 18 si 35 de ani, respondentii cu studii superioare, cu venituri lunare de peste 2.500 lei si care locuiesc in mediul urban sunt cei care au economii in proportii mai ridicate decat media", potrivit cercetarii.

Majoritatea romanilor - 90% - care a folosit serviciile bancare in perioada starii de urgenta sau de alerta s-a declarat multumita.

"40% se declara foarte multumiti, acestia sunt in special tinerii, cei cu studii superioare, cu venituri peste 4.000 de lei, din Moldova, Transilvania si Banat, in timp ce 51% spun ca sunt destul de multumiti", se explica in analiza.

In perioada starii de urgenta si/sau de alerta, 44% dintre romani au utilizat serviciile unei banci. Folosirea bancomatelor (77%), plata cu cardul la comercianti in magazine fizice (71%), online banking (57%), plati online (56%), mobile banking (46%), vizitarea sucursalei (40%), apelarea telefonica a bancii (24%) sunt formele in care respondentii au utilizat serviciile bancare.

Totodata, 1 din 5 romani foloseste servicii de banking online, iar 28% dintre participantii la studiu folosesc mobile banking.

Aceste doua servicii sunt folosite cu precadere de tineri, persoane cu studii superioare, cu venit de cel putin 2.500 de lei si de cei care locuiesc in orase.

Intrebati daca au credite si datorii la banca, peste un sfert dintre romani - 28% - raspund afirmativ.

Pe primul loc se claseaza creditele pentru nevoie personale/de consum (69%), fiind urmate de creditele imobiliare/ipotecare (29%).

"Mai indatorati sunt cei intre 36 si 50 de ani, persoanele cu studii superioare si cu venituri lunare de peste 2.500 de lei.

Barbatii, tinerii intre 18 si 35 de ani, cei cu educatie scazuta, dar si cei cu studii superioare, persoanele fara venit, dar si cele cu venituri lunare de peste 4.000 de lei si respondentii din mediul urban au in proportii mai ridi ...citeste mai departe despre "Cum a influentat pandemia COVID-19 economiile romanilor si relatia lor cu bancile - sondaj IRES (Grafice)" pe Ziare.com

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#sondaj IRES romani banci, #romani datorii credite IRES, #stare urgenta romani banci, #stare alerta romani banci , #Stiri Finantare