Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ce credite mai poți primi acum. Cum s-a modificat profilul clientului acceptat de bancă

Ce credite mai poți primi acum. Cum s-a modificat profilul clientului acceptat de bancă

Cum chiriile s-au tot scumpit în ultima perioadă, românii sunt tot mai interesați de accesarea unui credit pentru cumpărarea propriei locuințe.

Pentru Ziare.com, Andrei Geamănă, administrator credite, a explicat în ce mod băncile au schimbat profilul clientului care vrea să acceseze un credit bancar.

Ce fel de credite se pot accesa

"Nu s-a schimbat nimic referitor la credite. Se dau în continuare toate tipurile de credite. Ipotecare, credite de construcții, imobiliare.

S-a redus foarte mult insistența pe creditul Prima Casă. Dobânzile au fost suficient de avantajoase pentru cele ipotecare și avansul a fost de peste 70.000 de euro. Astfel, că nu a mai vrut nimeni să aibă de-a face cu fondul de garantare", a explicat Andrei Geamănă.

Ce modificări au făcut băncile

"Diferențe foarte mari față de începutul anului nu pot să spun că sunt. Într-adevăr, a fost o perioadă mai închisă, adică cu un volum al vânzărilor mai mic pe timpul verii, dar asta este ceva de sezon, în general. În perioada concediilor creditarea merge mai încet.

Gradul de îndatorare s-a micșorat. Cel impus de BNR e de 40%, pentru cei care dețin deja un imobil. 45% maxim pentru cei ce nu dețin o locuință. Și ăsta s-a redus de la 55-59%, cât era efectiv înainte.

Avansul a suferit o modificare, dacă deții deja un imobil, acesta s-a mărit de la 15% la 25%", a mai punctat specialistul.

Cum s-a modificat profilul clientului acceptat de bancă

"Cam toate băncile caută acum profile premium, cu venituri de peste 7.000 de lei, pentru a se încadra la niște dobânzi preferențiale (pentru a putea negocia dobânzile). S-a pus accent foarte mult pe zona de IT, pentru că acolo sunt venituri mari, și implicit și PFA-uri.

S-a redus, într-adevăr, creditarea pentru unele domenii de activitate, cum ar fi cele din HORECA, aviație, turism etc. Acum, nu prea se mai acceptă veniturile din chirii, din drepturi de autor. Este greu să accesezi un credit dacă te încadrezi în cele spuse", a declarat Andrei Geamănă.

Este sau nu un moment bun pentru un credit

"Este un moment bun de creditare? Da și nu. Dobânda la credit se calculează ca sumă dintre marja de profit a băncii și indicatorul de referință, în speță acest IRCC. Dacă ne uităm la marja de profit a băncii, avem marje destul de avantajoase. Adică dacă vorbim de perioada 2017-2019, marja de profit era între 3 și 3,5.

Acum, în ultimii ani, a ...citeste mai departe despre "Ce credite mai poți primi acum. Cum s-a modificat profilul clientului acceptat de bancă" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 469 ori
Citeste mai multe desprecredit bani Banca locuinta investitie romani