Coface estimeaza o inflatie de 5% in primele 6 luni si o dobanda de politica monetara de 3% in 2018

Miercuri, 07 Februarie 2018, ora 15:20
1158 citiri
Coface estimeaza o inflatie de 5% in primele 6 luni si o dobanda de politica monetara de 3% in 2018
Foto: Arhiva Ziare.com

Inflatia in luna ianuarie ar putea fi de 4%, iar in primul semestru va ajunge la 5%, urmand a decelera pana la 3,5% spre finalul anului, sustin reprezentantii Coface.

Managerul Coface Romania spune ca BNR va creste dobanda de politica monetara pana la 3% in 2018.

"Probabil o sa fim pe la 4% in ianuarie (inflatia - n.red.) si efectul de baza cu reducerea accizei la combustibil care este valabil la inceput, iar apoi o sa se piarda si de la 4 la 5%, mergand pe inertia cresterii de consum, ecartul e foarte mic.

In a doua jumatate a anului, temperarea cererii din scumpirea banilor si decelerarea cresterii salariilor si pierderea efectului de baza ar trebui sa tempereze ritmul de crestere, deci este o inflatie sezoniera cu mult efect de baza in spate", a aratat Iancu Guda, services director Coface Romania, intr-o conferinta de presa.

La randul sau, Eugen Anicescu, Country Manager Coface Romania, a mentionat ca se observa si o crestere a preturilor la produsele de baza.

"Din perspectiva inflatiei observam o crestere a preturilor la produsele de baza. Toata aceasta crestere a salariilor se va traduce si in (cresteri ale preturilor - n.red.)... companiile deja stau la un nivel al profitabilitatii redus si vor fi nevoite sa transfere o parte din toate cresterile de costuri catre pret.

Nu au destul timp pentru a se pregati si a inova sa se restructureze pentru a mentine preturile", a mai spus Anicescu.

Amintim ca BNR a crescut, miercuri, rata dobanzii de politica monetara de la 2% la 2,25% pe an, dupa ce in ianuarie o crescuse de la 1,75% la 2% pe an.

Dobanda de politica monetara a fost diminuata ultima data in luna mai 2015, cu 0,25 puncte, de la 2% la 1,75%, nivel minim istoric. ...citeste mai departe despre "Coface estimeaza o inflatie de 5% in primele 6 luni si o dobanda de politica monetara de 3% in 2018" pe Ziare.com

ROBOR la trei luni, la cea mai mică valoare din iunie 2022. La cât a ajuns rata medie a dobânzii la împrumuturi
ROBOR la trei luni, la cea mai mică valoare din iunie 2022. La cât a ajuns rata medie a dobânzii la împrumuturi
Indicele ROBOR, aflat în scădere, a atins luni, 25 martie, cea mai mică valoare din vara anului 2022 până în prezent, potrivit unor date ale Băncii Naționale Române (BNR). ROBOR la trei...
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
#inflatie Romnia crestere, #dobanda politica monetara , #Stiri Finantare