Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei sustine ca economia nu poate sustine cresterea pensiilor cu 40%: "Criza financiara este iminenta"

Miercuri, 23 Septembrie 2020, ora 14:57
852 citiri
Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei sustine ca economia nu poate sustine cresterea pensiilor cu 40%: "Criza financiara este iminenta"
Foto: Pixabay (Agerpres)

Economia Romaniei nu poate sustine cresterea cu 40% a cheltuielilor cu pensiile, in conditiile evolutiei negative a economiei la nivel mondial si, implicit, national, cauzata de pandemia COVID-19, arata reprezentantii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR).

"Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei reclama populismul manifestat ieri in Parlament prin decizia de crestere a pensiilor cu cateva zile inainte de alegeri. CDR subliniaza ca economia tarii nu poate sustine cresterea cu 40% a cheltuielilor cu pensiile, in conditiile evolutiei negative a economiei la nivel mondial si implicit national, cauzata de pandemia COVID-19.

Mediul de afaceri este profund ingrijorat de modificarile structurale pe care masurile adoptate de Parlament le vor genera in bugetul de stat, care nu va mai avea resurse pentru investitii, desi ele ar trebui sa fie motorul relansarii economice", se arata intr-un comunicat al CDR remis miercuri.

Pe de alta parte, potrivit oamenilor de afaceri, Romania va trebui sa faca fata unui cost suplimentar atunci cand se va imprumuta de pe plan international pentru a finanta cresterea pensiilor, cost ce va adanci deficitul bugetar si, astfel, se poate declansa spirala catre o criza economica.

"CDR face apel ca decidentii responsabili sa actioneze in sensul evitarii intrarii Romaniei intr-o criza financiara, care este iminenta, cat timp ramane in vigoare masura adoptata ieri (marti, n.red.) de Parlament", subliniaza documentul citat.

Votul din parlament

Plenul Parlamentului a adoptat, marti, rectificarea bugetara pe 2020, cu amendamentul PSD referitor la cresterea cu 40% a punctului de pensie.

Au fost inregistrate 242 voturi pentru, 147 impotriva si 11 abtineri.

Parlamentarii au decis, la propunerea PSD, abrogarea articolul potrivit caruia punctul de pensie se majora cu 14%, in acest fel ramanand in vigoare legea sistemului public de pensii care prevede majorarea acestuia cu 40%.

CDR este o initiativa privata construita ca un acord de colaborare prin participarea colectiva a membrilor sai si reuneste organizatii cum sunt Camera Americana de Comert in Romania (AmCham), Camera Franceza de Comert in Romania (CCIFER), Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Camera de Comert si Industrie Romana-Germana (AHK), Romanian Business Leaders (RBL), Consiliul Investitorilor Straini (FIC), Confederatia Patronala Concordia (CPC) si Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Compan ...citeste mai departe despre "Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei sustine ca economia nu poate sustine cresterea pensiilor cu 40%: "Criza financiara este iminenta"" pe Ziare.com

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei pensii, #Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei parlament , #Stiri Finantare