Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cum alegi cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobânzi variabile. Atenție la comisioanele adiționale

Cum alegi cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobânzi variabile. Atenție la comisioanele adiționale

Te-ai decis că contractezi un credit imobiliar cu dobânzi variabile. Acest tip de credit iți oferă posibilitatea de a beneficia de o eventuală ieftinire a finanțărilor, însă există și riscul ca, în cazul în care dobânzile cresc, să fii nevoit să plătești rate tot mai mari la credit.

Dacă în cazul creditelor Noua Casă băncile aplică o marja de 2% peste valoarea Indicelui de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), potrivit specialiștilor, în cazul împrumuturilor imobililare standard strategia acestora în ceea ce privește marjele diferă considerabil.

Ziare.com iți explică în cadrul rubricii Banii tăi la ce trebuie să fii atent când alegi creditele imobiliare cu dobânzi variabile.

Băncile se poziționează cu marjele în plaja de valori cuprinsă intre 2,2% și 3% peste nivelul IRCC pentru creditele imobiliare cu dobânzi variabile, departajările intre costurile creditelor făcându-se, uneori, în funcție de politica de comisioane.

Așadar, dacă ești în căutarea creditul potrivit ar trebui să o faci comparând valorile DAE (Dobanda Anuala Efectiva) sau ale ratei lunare pentru un credit de aceeași valoare și cu aceleași condiții.

Totodată, dacă nu dispui de bani economisiți pentru un avans corespunzător ar trebui să tii seama și de politica băncilor privind avansul.

Spre exemplu, cine nu are economii, se va îndrepta către avansul minim de 15% din valoarea proprietății achiziționate, deși ar avea de rambursat o sumă mai mică ulterior și ar suporta o rata mai redusă dacă optează pentru un avans mai mare, de 20%, 25% sau 30% din valoarea proprietății achiziționate.

CEC Bank te învață să fii responsabil cu banii tăi! ...citeste mai departe despre "Cum alegi cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobânzi variabile. Atenție la comisioanele adiționale" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 717 ori