Ce sunt și cum sunt clasificate dividendele. Motivul pentru care companiile mari pot fi printre cei mai buni plătitori

Luni, 13 Decembrie 2021, ora 08:30
909 citiri
Ce sunt și cum sunt clasificate dividendele. Motivul pentru care companiile mari pot fi printre cei mai buni plătitori
Dividendele pot fi plătite în numerar sau sub formă de acțiuni suplimentare FOTO Pixabay.com

Ţi-ai dori să te faci antreprenor și să ai o firmă a ta care vinde picturi. Tu ești coordonatorul, ești conștient la ce te-ai putea înhăma, cu toate provocările birocratice, însă ai auzit de la alti amici că veniturile pe care le poţi încasa nu se pot extrage oricum din firmă, şi asta te pune pe gânduri.

Te frământă şi faptul că nu vei înțelege suficient de bine termenii folosiți de specialiștii contabili, cum ar fi cel de dividende, care este ceva mai complicat decât ştiai tu.

Ziare.com îți explică în cadrul rubricii Banii tăi ce sunt de fapt aceste dividende, când le poți folosi și în limita a cărui prag.

Dividendul este, potrivit articolului 67 din Legea nr. 31/1990, o „cotă-parte din profit care se plătește fiecărui asociat“. În traducere, dividendele sunt acea parte din câștigurile unei companii care este distribuită către acționarii acesteia iar valoarea acestora este stabilita de Consiliul de Administrație al companiei.

Companiile mai mari, cu profituri previzibile sunt, în cele mai multe dintre cazuri, cei mai buni plătitori de dividende. Acestea tind să emită dividende regulat, pentru că încearcă să maximizeze averea acționarilor.

Istoricul pieței bursiere internaționale arată că firmele care activează în domeniile materiilor prime, produselor petroliere, utilităților, sănătății, industriei farmaceutice și în sectorul financiar-bancar oferă în mod regulat dividende acționarilor lor.

Startup-urile și alte companii care pot fi în stadii incipiente de dezvoltare și care pot suporta costuri mari atribuite cercetării și dezvoltării, este posibil să nu aibă fonduri suficiente. Inclusiv firmele care au profituri în etapele intermediare evită să plătească dividende în cazul în care urmăresc creșterea vânzărilor sau a cotei de piață.

Dividendele pot fi plătite în numerar sau sub formă de acțiuni suplimentare. Potrivit reglementărilor fiscale, există și alte plăți care pot fi asimilate dividendelor:

• suma plătită peste prețul pieței de o firmă pentru anumite bunuri sau servicii achiziționate de la un acționar, în cazul în care acea sumă nu a fost supusă impozitului pe profit sau pe venit;

• sau în cazul în care plata făcută de companie a fost în folosul personal al acționarului.

CEC Bank te învață să fii responsabil cu banii tăi! ...citeste mai departe despre "Ce sunt și cum sunt clasificate dividendele. Motivul pentru care companiile mari pot fi printre cei mai buni plătitori" pe Ziare.com

Inovații în domeniul hidroizolațiilor
Inovații în domeniul hidroizolațiilor
Domeniul construcțiilor și al renovărilor este în continuă schimbare și mereu apar inovații, atât în ceea ce privește materialele, cât și tehnicile. Atunci când construiești sau...
La Alexiana Group găsești o varietate de designuri în materie de uși de garaj
La Alexiana Group găsești o varietate de designuri în materie de uși de garaj
Ușile de garaj reprezintă o îmbinare între calitate și design. Pentru a te asigura că aceste caracteristici sunt bifate, Alexiana Group, cu o experiență de aproape trei decenii, îți...
#dividende, #venituri, #actionari, #companie, #firma, #numerar, #actiuni , #Stiri Finantare