Ce profituri au, de fapt, bancile? Cat trei sferturi din castigurile celor mai importante companii din Romania

Duminica, 27 August 2017, ora 22:00
837 citiri
Ce profituri au, de fapt, bancile? Cat trei sferturi din castigurile celor mai importante companii din Romania

Bancile din Romania au realizat profituri nete in suma de circa 2,7 miliarde de lei in primul semestru din 2017, potrivit raportarilor companiilor si datelor Bancii Nationale.

Altfel spus, profiturile bancilor se ridica la 72% din castigurile de 3,7 miliarde de lei, ale celor mai importante companii din Romania, care se indatoreaza la banci si care sunt cotate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Daca este inclus si profitul raportat de Hidroelectrica pe primele cinci luni (774 mil. lei), ponderea profiturilor bancilor este de 60% din cele ale companiilor mari din Romania.

Castigurile bancilor s-au inregistrat mai ales pe seama reducerii cheltuielilor (inclusiv cu provizioanele pentru credite neperformante) si in conditiile cresterii activitatii de creditare, respectiv a cresterii veniturilor din dobanzi.

"Rata medie a dobanzii aferente creditelor noi a fost relativ mai ridicata in intervalul aprilie-mai decat cea din trimestrul I", spune raportul Bancii Nationale asupra inflatiei, publicat in august 2017.

Cele mai mari cinci banci din Romania dupa valoarea activelor (BCR, Banca Transilvania, BRD, Raiffeisen Bank si UniCredit Romania, au inregistrat profituri nete de 2,04 miliarde de lei, in primele sase luni ale anului, adica de aproape 55% din profiturile celor mai importante companii de la Bursa (exclusiv BRD si Banca Transilvania).

Veniturile din comisioane au fost in scadere in primul semestru, in cazul unora dintre cele mai mari banci. Anul trecut, insa, cele mai mari trei banci din sistem au obtinut venituri cumulate din dobanzi in scadere cu 6,5% fata de anul 2015 (pana la de 4,98 mld. lei), veniturile din comisioane crescusera cu aproape 3%, pana la 1,95 mld. lei.

Dintre bancile mari, se remarca de departe BRD, care aproape ca si-a dublat profitul, pana la 750 de milioane de lei si Banca Transilvania (TLV), care a a reusit o crestere a profitului de 6,6% pe primul semestru, chiar in conditiile costurilor rezultate din absorbtia Volksbank Romania.

Citeste intraga analiza despre profiturile bancilor vs. companiile romanesti pe cursdeguvernare.ro ...citeste mai departe despre "Ce profituri au, de fapt, bancile? Cat trei sferturi din castigurile celor mai importante companii din Romania" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#profituri banci, #profituri companii , #Stiri Finantare